Close

Απάντηση της ΕΕΜ ΔΕΠΥ σε παραπλανητικό άρθρο

Νέο άρθρο για τη φαρμακευτική αγωγή σε παιδιά με ΔΕΠΥ δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Μας προβληματίζει σοβαρά με πόση προχειρότητα και χωρίς επιστημονικά στοιχεία δημοσιεύονται απόψεις που μόνο σύγχυση δημιουργούν.

Ακολουθεί η απαντητική επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της ΔΕΠΥ από τη παιδοψυχίατρο κ Κόρπα, την οποία συνυπογράφουμε.

Σχετικά με το άρθρο σας “ΦΑΡΜΑΚΟ ΥΠΑΚΟΗΣ: ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΑ” της κ. Μάρθας Κίσκιλα, σας ενημερώνουμε ότι παρά την αγαθή ενδεχομένως πρόθεση της συγγραφέως, προκαλείται σύγχυση και παραπληροφόρηση στους ασθενείς και γονείς των πασχόντων παιδιών από ΔΕΠΥ στη χώρα μας.

Πιθανότατα η συγγραφέας του άρθρου δεν είναι ιατρός, ούτε καν ειδικός ψυχικής υγείας, και ως εκ τούτου αποτελεί ατόπημα η ερμηνεία ή/και σχολιασμός ιατρικών θεμάτων. 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ, αποτελεί διαγνώσιμη χρόνια συνήθως νόσο νευροαναπτυξιακής αιτιολογίας και η θεραπεία της είναι σωστό να συστήνεται και να παρακολουθείται από ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων. Τα ενδεικνυόμενα φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα όπως ακριβώς συμβαίνει στα περισσότερα χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υποθυροειδισμός, υπέρταση κ.ά.), χωρίς να υπάρχει δυστυχώς η δυνατότητα μόνιμης θεραπείας της υποκείμενης νόσου. Η ελεύθερη πώληση κάποιων εκ των φαρμάκων για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ στη χώρα μας απαγορεύεται και για το λόγο αυτό εντάσσονται στον ειδικό νόμο περί ναρκωτικών ώστε να διατίθενται προς χρήση μόνο αφού σuνταγογραφηθούν αποκλειστικά από ιατρούς ανάλογης ειδικότητας. 

Είναι αλήθεια ότι το κοινωνικό φαινόμενο λήψης φαρμακευτικών ουσιών που ενδείκνυνται για την θεραπεία ιατρικών νοσημάτων, από μη πάσχοντες ή χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε όσους προμηθεύονται τα αντίστοιχα σκευάσματα χωρίς επιστημονικές ενδείξεις θεραπείας. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, και παραδείγματα αποτελούν η άσκοπη χρήση θυρορμόνης από κάποιους που επιθυμούν να αδυνατίσουν αυξάνοντας τον μεταβολισμό τους, ή ακόμα και η άσκοπη αυτόβουλη χρήση αντιβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις.

Όμως δεν θεωρούμε ότι η στόχευση του άρθρου είναι η πρόληψη του φαινομένου αυτού, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ουσία (Μεθυλφενιδάτη RITALIN – CONCERTA) κυκλοφορεί ΜΟΝΟ με ελεγχόμενη ιατρική συνταγή στη χώρα μας, η δε Αμφεταμίνη – ADERALL δεν κυκλοφορεί καθόλου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φάρμακα που στην Ελλάδα διατίθενται ελεύθερα στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να υπάρχει κακή χρήση και κατάχρηση, γεγονός που δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική.

Ο συνολικός χαρακτήρας και το πνεύμα των απόψεων που αντικατοπτρίζονται στο εν λόγω άρθρο, δυστυχώς προκαλούν σύγχυση στον αναγνώστη συγκρίνοντας ιατρικά συμπτώματα με κοινωνικές συμπεριφορές, δημιουργούν δε προβληματισμό για το κίνητρο της συγγραφέως του που δεν παραθέτει παρά μόνο σκόρπιες απόψεις και περιπτωσιολογεί, χωρίς να αναδεικνύει κάποιο πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας (της χώρας μας ή διεθνώς) ή να καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα χρήσιμο για υγεία του αναγνώστη (πχ, προτροπή στο να μην αγοράζουν οι ενδιαφερόμενοι φάρμακα από το διαδίκτυο ή να συμβουλεύονται τον ιατρό ή κάτι άλλο;).

Επιπλέον θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του άρθρου κλονίζει την εμπιστοσύνη του ασθενούς στον ιατρό του υπονοώντας ότι οι ασκούντες την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής ή Ψυχιατρικής μπορεί να λειτουργούν επιπόλαια ή εκ κακόβουλης προθέσεως, βλάπτουν την υγεία ασθενών συγχέοντας την ιατρική πράξη με κοινωνικοπολιτικές στάσεις έλεγχου των συμπεριφορών των πολιτών, ή ακόμα χειρότερα συμβάλλουν στην συναισθηματική και φυσική κακοποίηση των ανηλίκων “ναρκώνοντας” άσκοπα υγιή ζωηρά παιδιά.

Παρακαλούμε, επομένως, παρά το σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση απόψεων, όπως τροποποιήσετε ή αποσύρετε άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο λόγω του μη επιστημονικού χαρακτήρα του, της έκφρασης απόψεων που προσβάλλουν το ιατρικό λειτούργημα και της βλάβης στη δημόσια υγεία που μπορεί να προκληθεί λόγω παρανοήσεων.

Η παρούσα κοινοποιείται στην Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, στον αρμόδιο Επιστημονικό φορέα (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ) και στο αρμόδιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ (ADHD HELLAS).

Στη διάθεσή σας για κάθε αναλυτικότερη τεκμηρίωση και διευκρίνιση.

Δρ Τέρψη Κόρπα 

Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων

Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής εταιρείας Μελέτης της ΔΕΠΥ

Διευθύντρια Μονάδας Διαταραχών Προσοχής και Μάθησης

Παιδοψυχιατρικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων “Π&Α Κυριακού” Αθήνα

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμμετοχή

Keimeno

Δωρεά

Keimeno

Εθελοντισμός

Keimeno

Συνεργασία

Keimeno

Χρηματοδότηση

Keimeno