Close

Βιβλία

Βιβλία για τη ΔΕΠΥ

Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα παιδιών και εφήβων

ISBN-10(13): 978-960-7464-31-6

Συχνά η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί και οι φίλο αγανακτούν με ένα παιδί που εμφανίζει μια συχνή, ολική και έντονη υπερδραστηριότητα σημαντικά μεγαλύτερη απ' ότι ο μέσος όρος των παιδιών της ηλικίας του, χαμηλή αντοχή σε αποτυχία, μικρή διάρκεια προσοχής, αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική διέγερση, διάσπαση προσοχής και παρορμητικότητα. Αντίστοιχα τα ίδια αυτά παιδιά πιέζονται, αποθαρρύνονται και θυμώνουν με τους εαυτούς τους. Νιώθουν ότι διαφέρουν από τους άλλους και υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε επικινδυνότητα. Έχουν περισσότερες πιθανότητες από τ' άλλα παιδιά να παρουσιάσουν σχολικές ή μαθησιακές δυσκολίες, και προβλήματα κοινωνικο-συναισθηματικά. Αν ένα παιδί είναι μεγαλύτερο από 7 ετών και έχει σοβαρές δυσκολίες στον αυτοέλεγχο και στη συγκέντρωση προσοχής συστήνεται να ελεγχθεί για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι: η ελλειμματική προσοχή, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Παρόλο που πολλά παιδιά ξεπερνούν τα κυρίαρχα συμπτώματα της ΔΕΠ/Υ στην εφηβεία, υπάρχουν όμως σχολικά και κοινωνικά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα αυτό. Σε μερικές περιπτώσεις παιδιών τα συμπτώματα αυτά επιμένουν και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Επειδή το κάθε παιδί είναι μοναδικό στον τρόπο που μαθαίνει και συμπεριφέρεται, είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερό και δομημένο περιβάλλον, ξεκάθαροι κανόνες και σταθερότητα στο σπίτι και στο σχολείο. Ακόμα το πρόγραμμα του παιδιού να είναι εξατομικευμένο και να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του. 

Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα

ISBN-10(13): 9789600115048

Με την επιμέλεια των δύο συγγραφέων που συνέγραψαν την πρώτη μονογραφία για τη ΔΕΠΥ στη χώρα μας πριν από δώδεκα χρόνια, δεκαεφτά ειδικοί από το χώρο των επιστημών της ψυχολογίας, της παιδοψυχιατρικής και της παιδονευρολογίας, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική ερευνητική και κλινική εμπειρία σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τη διαταραχή αυτή, συνεργάστηκαν για τη συγγραφή αυτού του συλλογικού τόμου. Μέσα από τα δεκατέσσερα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου, παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για τη ΔΕΠΥ, σε θέματα που προβληματίζουν έντονα τόσο τους ειδικούς όσο και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή. Ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια αφορούν στη φύση της διαταραχής, την αιτιολογία και τη διάγνωσή της. Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνεται στην εκτεταμένη παρουσίαση των πιο σύγχρονων προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται βασικά στους ειδικούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται -ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν- στο χώρο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου αλλά μπορεί να αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής αυτής και να ενημερωθούν για τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που προτείνονται για την αντιμετώπισή της, με άμεσες πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της οικογένειας και του σχολείου.

 

 

Ζώντας με τη διάσπαση

ISBN-10(13): 978-960-296-105-6

Μέσα από ζωντανές ιστορίες βασισμένες στις βιωματικές εμπειρίες των ασθενών τους (ενηλίκων και παιδιών εξίσου) οι Δρες Hallowell και Ratey δείχνον τις ποικίλες μορφές που παίρνει η ΔΕΠ -από την υπερδραστήρια αναζήτηση έντονων ερεθισμάτων μέχρι τη "μετέωρη" αφηρημάδα της ονειροπόλησης- και το μεταμορφωτικό αντίκτυπο της ακριβούς διάγνωσης και θεραπευτικής αγωγής

Η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής

ISBN-10(13): 9789600345438

Το παιδί μου είναι έξυπνο, αλλά δυσκολεύεται στο σχολείο - τι συμβαίνει; Πέρασα σε μια υψηλόβαθμη σχολή, αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθώ τα μαθήματα, να κρατώ σημειώσεις και να διαχειρίζομαι το χρόνο μου - τι συμβαίνει; Έχω μία έξυπνη μαθήτρια στην τάξη μου αλλά διαρκώς ονειροπολεί - τι συμβαίνει; Πώς ακριβώς γίνεται η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής; Τι ερωτήσεις περιλαμβάνει η συνέντευξη με τους γονείς; Τι χρειάζεται να ξέρουν γονείς και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας για τη διάγνωση της διάσπασης της προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ); Ποια είναι η σημασία της παρατήρησης της συμπεριφοράς; Το βιβλίο αυτό απαντά σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις. Απευθύνεται σε ψυχολόγους, παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, παιδονευρολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, σπουδαστές, γονείς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πώς γίνεται η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής. Τα ερωτηματολόγια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες στο χώρο της υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στη διάγνωση της ΔΕΠΥ.

Προσαρμογή στο σχολείο: Πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών

ISBN-10(13): 9789604068098

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να καλύψει τα ενδιαφέροντα του Έλληνα εκπαιδευτικού στον τομέα της αντιμετώπισης και της πρόληψης των προβλημάτων προσαρμογής στο σχολείο. Συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, δείχνει στο δάσκαλο πώς να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά σωστά το πρόβλημα του μαθητή του και, ως ένα βαθμό, πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του και το πιο σημαντικό, του δείχνει πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα σχολικό περιβάλλον το οποίο να συντελεί στην πρόληψη των προβλημάτων. Γραμμένο από συγγραφείς με ειδική θεωρητική κατάρτιση και πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, το πρακτικό αυτό εγχειρίδιο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να σταθούν με επιτυχία κοντά στο παιδί ή στον έφηβο που αγωνίζεται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σχολείου -και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Το υπερκινητικό παιδί και τα προβλήματά του

ISBN-10(13): 9789603444756

Η ζωή με το "υπερκινητικό παιδί" είναι πολύ δύσκολη. Ένα σοβαρό μειονέκτημα που χαρακτηρίζει αυτά τα παιδιά είναι ότι δείχνουν να μην ακούν και να μην αντιλαμβάνονται όσα τους λένε οι γονείς τους. Ούτε οι παρακλήσεις ούτε οι νουθεσίες ούτε οι απειλές για τιμωρία φαίνονται να έχουν αποτέλεσμα. Και το χειρότερο είναι ότι το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον αντιδρά αρνητικά απέναντι στα προβλήματα και τις δυσκολίες. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας επιχειρεί να σκιαγραφήσει ακριβώς την εικόνα ενός τέτοιου παιδιού. Μέσα από ζωντανά παραδείγματα της καθημερινής ζωής-τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αναγνωρίσουν οι γονείς-περιγράφει τη συμπεριφορά, τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες του παιδιού αυτού και προτείνει λύσεις. Οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των παιδιών θα βρουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη όταν αναλαμβάνουν το έργο της ανατροφής ενός τόσου "δύσκολου" παιδιού.

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο