Close

Πως επηρεάζουν οι εκτελεστικές λειτουργίες τη ΔΕΠΥ

Πως επηρεάζουν οι εκτελεστικές λειτουργίες τη ΔΕΠΥ

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός για τη ΔΕΠΥ, ο Russell Barkley, Ph.D., εξηγεί πώς τα ελλείμματα της εκτελεστικής λειτουργίας προέρχονται από τον εγκέφαλο και πώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόωρα σημάδια της ΔΕΠΥ.

Η εκτελεστική λειτουργία κρίνεται από τη δύναμη αυτών των επτά δεξιοτήτων:

1. Αυτογνωσία: Με απλά λόγια, είναι η αυτο-κατευθυνόμενη προσοχή.

2. Αναστολή: Επίσης γνωστή ως αυτοπεριορισμός.

3. Μη λεκτική μνήμη εργασίας: Η ικανότητα να κρατάτε τα πράγματα στο μυαλό σας. Ουσιαστικά, οπτικές εικόνες  (πόσο καλά μπορείτε να απεικονίσετε τα πράγματα με το νου).

4. Λεκτική μνήμη εργασίας: Εσωτερική ομιλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι το περιγράφουν ως “εσωτερικό μονόλογο” τους.

5. Συναισθηματική Αυτορρύθμιση: Η ικανότητα να παίρνετε τις προηγούμενες τέσσερις εκτελεστικές λειτουργίες και να τις χρησιμοποιείτε για να χειριστείτε τη δική σας συναισθηματική κατάσταση. Αυτό σημαίνει να μάθετε να χρησιμοποιείτε λέξεις, εικόνες και τη δική σας αυτογνωσία για να επεξεργαστείτε και να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε για τα πράγματα.

6. Αυτό κινητοποίηση: Πόσο καλά μπορείτε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ολοκληρώσει μια εργασία όταν δεν υπάρχει άμεση εξωτερική συνέπεια.

7. Σχεδιασμός και Επίλυση Προβλημάτων: Οι ειδικοί μερικές φορές θέλουν να το θεωρήσουν αυτό ως “αυτο-παιχνίδι” – πώς παίζουμε με πληροφορίες στο μυαλό μας για να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε κάτι. Διαχωρίζοντας τα πράγματα και ανασυνδυάζοντας τα με διαφορετικούς τρόπους, σχεδιάζουμε λύσεις στα προβλήματά μας.

Αυτές οι επτά εκτελεστικές λειτουργίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η αυτογνωσία αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω στην ηλικία 2 και από την ηλικία των 30 ετών ο σχεδιασμός και η επίλυση προβλημάτων θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πλήρως σε ένα νευροτυπικό άτομο. Όσοι έχουν ΔΕΠΥ είναι γενικά περίπου 30 έως 40 τοις εκατό πίσω από τους συνομήλικούς τους στη μετάβαση από μια εκτελεστική λειτουργία στην επόμενη.

Επομένως, είναι λογικό τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από ΔΕΠΥ να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κατάλληλες για την ηλικία καταστάσεις – σκέφτονται και ενεργούν με τρόπους σαν να είναι πολύ νεότεροι.

Η συνειδητοποίηση αυτών των εκτελεστικών λειτουργιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να δημιουργήσουν ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης για τη ΔΕΠΥ, βοηθώντας τους να αναζητήσουν μια επαγγελματική αξιολόγηση και αντιμετώπιση πριν αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα ένα παιδί στο σχολείο.

Πηγή https://www.additudemag.com/7-executive-function-deficits-linked-to-adhd/

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο