Close

10 βασικά σημάδια αυτισμού στις γυναίκες

10 βασικά σημάδια αυτισμού στις γυναίκες

21.2

 

  1. Ο αυτισμός ανδρών και γυναικών ενέχει ορισμένες ομοιότητες, αλλά συνολικά, οι γυναίκες με αυτισμό τείνουν να παρουσιάζουν διαφορετικά γνωρίσματα από τους άνδρες.
  2. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά στις γυναίκες συμπεριλαμβάνουν τις κοινωνικές δυσκολίες, τα θέματα συναισθηματικής ρύθμισης και τη φύση των έντονων ενδιαφερόντων.
  3. Η κατανόηση του ότι ο αυτισμός μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά στις γυναίκες και η αναζήτηση ακριβούς διάγνωσης, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι γυναίκες με αυτισμό τείνουν να παρουσιάζουν διαφορετικά γνωρίσματα από τους άνδρες, γεγονός που συχνά έχει οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση και υποδιάγνωση. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που έχουν αυτισμό και δεν λαμβάνουν διάγνωση τείνουν να κρίνουν σκληρά τους εαυτούς τους επειδή βρίσκουν δύσκολη τη ζωή τους. Επιπλέον, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συνηθισμένα σε γυναίκες με αυτισμό.

Αντίθετα, οι γυναίκες που λαμβάνουν μια διάγνωση συχνά διαπιστώνουν ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Μπορεί ακόμη και να γίνουν υποστηρικτές ή μέντορες άλλων γυναικών με αυτισμό. Η διάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν το σωστό είδος υποστήριξης.

Οποιαδήποτε γυναίκα έχει φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται αν έχει ή όχι αυτισμό, μπορεί να δυσκολεύεται να βρει καθοριστικές πληροφορίες, δεδομένου ότι ο αυτισμός έχει κατά κύριο λόγο θεωρηθεί ως μια ανδρική πάθηση. Εάν, ωστόσο, παρουσιάζει πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να έχει αυτισμό.

1. Κοινωνικές δυσκολίες. Ένας από τους κύριους λόγους που οι γυναίκες αρχίζουν να αναρωτιούνται αν έχουν αυτισμό είναι μια ζωή με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με αυτισμό (αν και μπορεί να μην είναι εμφανές εξαρχής).

Οι γυναίκες με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να διαβάσουν και να ανταποκριθούν σε κοινωνικά σήματα. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία δημιουργώντας μια κοινωνική «λίστα ελέγχου» και μαθαίνοντας πώς να ανταποκρίνονται στους ανθρώπους με κοινωνικά κατάλληλους τρόπους. Συχνά αισθάνονται κοινωνικά ανήσυχες, αναμασούν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και μπορεί να καταλήξουν να νιώθουν παραγκωνισμένες και μοναχικές—παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους να είναι κοινωνικές. Ενώ οι αυτιστικές γυναίκες μπορεί να αλληλεπιδρούν καλά σε καταστάσεις ένας προς έναν, συχνά δυσκολεύονται πολύ να είναι σε ομάδες και μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένες μετά από υπερβολική κοινωνική αλληλεπίδραση.

2. Αισθητηριακή ευαισθησία. Τα άτομα με αυτισμό βιώνουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από τα νευροτυπικά άτομα και πολλές γυναίκες με αυτισμό βιώνουν έντονη αισθητηριακή ευαισθησία. Μπορεί να έχουν αυξημένη αίσθηση επίγνωσης όταν πρόκειται για μυρωδιές, φως, ήχους και αφή.

Για κάποιον με αυτισμό, το θέμα δεν είναι ότι δεν «τους αρέσουν» ορισμένα πράγματα, είναι η αίσθηση ότι δεν μπορούν να τα ανεχτούν. Μερικοί άνθρωποι με αυτισμό δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν κάποιος άλλος αναπνέει στο ίδιο δωμάτιο, πρέπει να αφήσουν τη θέση τους επειδή κάποιος τρώει κοντά τους, δεν μπορούν να διασχίσουν δρόμους ή να οδηγήσουν λόγω υπερφόρτωσης αισθήσεων και δεν μπορούν να πάνε σε εμπορικά κέντρα γιατί δεν αντέχουν τα φώτα, τους ήχους και τα πλήθη.

3. Εκτελεστική λειτουργία. Πολλές γυναίκες με αυτισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εκτελεστικές λειτουργίες, ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει τη μνήμη εργασίας, την ευελιξία στη σκέψη και τον αυτοέλεγχο. Τα άτομα με προβλήματα εκτελεστικών λειτουργιών μπορεί να δυσκολεύονται να οργανωθούν, να ολοκληρώσουν εργασίες και να διατηρήσουν τον συναισθηματικό έλεγχο. Είτε στο χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, μπορεί να είναι δύσκολο για τις γυναίκες να ολοκληρώσουν εργασίες όπως εκείνες που θεωρούνται λιγότερο ενδιαφέρουσες, σαν τη διατήρηση καθαρού σπιτιού, τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών ή την εκτέλεση καθημερινών εργασιών όπως το ντους και το πρωινό.

4. Εμμονικά ενδιαφέροντα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με αυτισμό τείνουν να έχουν εξειδικευμένα, έντονα ενδιαφέροντα. Τα άτομα με αυτισμό σκέφτονται με βάση το «τι θα γίνει αν-τότε» και συχνά θέλουν να καταλάβουν πώς λειτουργεί κάτι. Μπορεί να θέλουν να μάθουν κάθε στοιχείο σχετικά με αυτό που τους ενδιαφέρει.

Ενώ τα ενδιαφέροντα των αγοριών και των ανδρών αφορούν συχνά συγκεκριμένα αντικείμενα ή πράγματα, οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του μυαλού ή των ανθρώπων (ιδιαίτερα των ρομαντικών συντρόφων ή διασημοτήτων). Πολλές γυναίκες με αυτισμό είναι πολύ ικανές ερευνήτριες και μπορεί να έλκονται προς τη σταδιοδρομία ή τα χόμπι που απαιτούν υψηλό επίπεδο έντονης εστίασης.

5. Καμουφλάζ. Οι γυναίκες με αυτισμό τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να είναι κοινωνικές από τους άνδρες με αυτισμό και να ξοδεύουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να καλύψουν ή να καμουφλάρουν τις διαφορές τους προκειμένου να περάσουν ως «φυσιολογικές».

6. Προβλήματα ύπνου. Πολλές γυναίκες με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Συχνά, αυτό προκαλείται από αισθητηριακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ευαισθησίας στον θόρυβο τη νύχτα και των προβλημάτων άνεσης. Η παρουσία ενός άλλου ατόμου μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ύπνου.

7. Δυσκολίες με την οπτική επαφή. Η επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα άτομα με αυτισμό. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα, συχνά γίνονται επιδέξιες στο να αναγκάζουν τον εαυτό τους να έχουν οπτική επαφή. Αν το κάνουν αρκετά, μπορεί να αρχίσει να τους φαίνεται πιο φυσικό. Έτσι, μια γυναίκα με αυτισμό μπορεί να κάνει οπτική επαφή επειδή το έχει μάθει — αλλά να το αισθάνεται αφύσικο ή σκληρό.

8. Ζητήματα συναισθηματικής ρύθμισης και κατάρρευση. Οι γυναίκες με αυτισμό έχουν συχνά προβλήματα με τη συναισθηματική ρύθμιση. Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει κακή σύνδεση μεταξύ του μετωπιαίου φλοιού και της αμυγδαλής σε άτομα με αυτισμό. Με απλά λόγια, η αμυγδαλή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «κέντρο συναισθημάτων» στον εγκέφαλό μας, καθώς είναι μέρος του μεταιχμιακού μας συστήματος και του εγκεφάλου μας ως θηλαστικά. Ο μετωπιαίος φλοιός μπορεί να θεωρηθεί ως ο «σκεπτόμενος εγκέφαλος», το πιο λογικό μέρος του εγκεφάλου μας που παίρνει αποφάσεις.

Λόγω της κακής σύνδεσης μεταξύ των δύο περιοχών, οι γυναίκες με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να εκλογικεύσουν τις καταστάσεις και να διατηρήσουν τον έλεγχο. Πολλές περιγράφουν αυτή την κατάρρευση: ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ψυχραιμίας τους, κλάμα ή συναισθηματική απόσυρση.

9. Στερεοτυπίες (stimming). Οι στερεοτυπίες (ή αλλιώς αυτοδιεγερτική συμπεριφορά) αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες μηχανικές κινήσεις. Οι πιο εμφανείς στερεοτυπίες που συνήθως συνδέονται με τον αυτισμό είναι το λίκνισμα (μπροστά-πίσω), το φτερούγισμα των χεριών, η επανάληψη λέξεων ή φράσεων και το στριφογύρισμα. Ωστόσο, οι γυναίκες με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν άλλες στερεοτυπίες, όπως το τσίμπημα του δέρματος, το τρίψιμο των ποδιών, το βηματισμό ή το έντονο παιχνίδι των μαλλιών. Τα άτομα με αυτισμό τείνουν να παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές εντονότερα από άλλα άτομα και μπορεί να μην έχουν επίγνωση της συμπεριφοράς τους. Θεωρείται ότι οι στερεοτυπίες είναι ένα εργαλείο αυτορρύθμισης.

10. Άγχος και κατάθλιψη. Το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του αυτισμού. Επειδή όμως η ζωή είναι δύσκολη για πολλές γυναίκες με αυτισμό, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη ή προβλήματα εθισμού. Το ποσοστό αυτοκτονιών γυναικών με αυτισμό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, φαινόμενο το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με τον βαθμό καμουφλάζ που κάνουν, με τη κατάθλιψη ή με κάποιο άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Όποιος ταυτίστηκε με τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Ο αυτισμός εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με άλλες καταστάσεις και μια επίσημη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν ο αυτισμός μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων.

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο