Close

11 πράγματα που χειροτερεύουν τη ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες

11 πράγματα που χειροτερεύουν τη ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες

1. H Έλλειψη Άσκησης

Αν δε τα πάτε καλά με τη μνήμη σας, ίσως να ευθύνεται η ΔΕΠ-Υ. Αλλά αν δεν ασκείστε αρκετά, δεν βοηθάτε εσείς τον εγκέφαλό σας και άρα τη ΔΕΠ-Υ σας. Γιατί, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε πιο σωστές αποφάσεις, να μαθαίνετε πιο αποτελεσματικά και να έχετε καλύτερη συγκέντρωση. Ήρθε η ώρα να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια!

2. Το να Τρώτε Συχνά Έξω

Η προετοιμασία του βραδινού μπορεί να μην είναι πυρηνική φυσική, αλλά απαιτεί πολύ σκέψη αν έχετε ΔΕΠ-Υ. Πρέπει να σκεφτείτε τι θα φάτε, να το προετοιμάσετε, και να το φτιάξετε βήμα βήμα. Ναι σίγουρα, είναι πιο εύκολο να παραγγείλετε delivery ή να βγείτε έξω, αλλά καλύτερα να το αποφεύγετε. Το υγιεινό φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη ΔΕΠ-Υ, αλλά δεν το βρίσκετε εύκολα όταν βιάζεστε. Το φαγητό των εστιατορίων είναι γεμάτο με θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι, και λίπος. Επιπλέον, δεν θα φάτε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

3. Το Πολύ Ανθυγιεινό Φαγητό (junk food)

Έως τώρα, η επιστήμη δεν έχει διευκρινίσει ποια φαγητά επιδεινώνουν τη ΔΕΠ-Υ. Ωστόσο η έρευνα υποδεικνύει ότι κάποια από τα πρόσθετα, όπως οι χρωστικές τροφίμων, επιδεινώνουν τα συμπτώματα παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Αυτά θα τα βρείτε σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτό ισχύει και για τους ενήλικες, αλλά δεν βλάπτει να καταργήσετε τα ανθυγιεινά φαγητά. Δοκιμάστε το, και δείτε αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

4. Η Παράλειψη του Πρωινού

Αν δεν τρώτε πρωινό, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν. Το πρωινό διευκολύνει τη διαχείριση κοινωνικών περιστάσεων. Μπορεί επίσης να καθαρίσει τη σκέψη σας και να σας κρατήσει συγκεντρωμένους για περισσότερη ώρα νωρίς την ημέρα. Ακόμα και αν τα φάρμακά σας κόβουν την όρεξη, προσπαθήστε να φάτε κάτι λίγο. Ένα βραστό αυγό ή ένα κουπάκι γιαούρτι είναι αρκετά.

5. Η ακαταστασία

Κάποιοι λένε ότι η ακαταστασία είναι σημάδι ιδιοφυΐας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι και σημάδι δημιουργικότητας. Αλλά μια ακατάστατη φωλιά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτές οι στοίβες χαρτιών, βιβλίων, ή άπλυτων σας θυμίζουν όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Μερικές φορές γίνεται ένα βουνό που αποφεύγεται να κοιτάτε. Όμως, το καθάρισμα της ακαταστασίας μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς και να κατευνάσει τις ανησυχίες σας.

6. Τα Υπερβολικά Πολλά Πράγματα

Τα ψώνια μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά μια καθημερινή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση. Αν έχετε ΔΕΠ-Υ, μπορεί να σας είναι πολύ εύκολο να μαζέψετε υπερβολικά πολλά πράγματα και πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθείτε. Τα καλά νέα; Υπάρχει τρόπος να παραμείνετε ψύχραιμοι και να συνεχίζετε να κάνετε ψώνια. Ακολουθήστε τον κανόνα του «ένα μπαίνει, ένα βγαίνει». Αν φέρετε ένα καινούριο αντικείμενο στο σπίτι σας, πρέπει να δωρίσετε ένα παλιό.

7. Τα Λάθος Φάρμακα

Όταν ο γιατρός σας σας διέγνωσε με ΔΕΠ-Υ, ήσασταν ειλικρινείς για τη ζωή σας και τα συμπτώματά σας; Αν όχι, μπορεί να μην λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία – και μπορεί να αισθάνεστε χειρότερα. Γιατί;

  • Τα φάρμακα για τη ΔΕΠ-Υ δεν δουλεύουν πάντα καλά αν κάνετε κατάχρηση ουσιών.
  • Τα φάρμακα για σοβαρή κατάθλιψη μπορούν να επιδεινώσουν την ΔΕΠ-Υ.
  • Κάποια φάρμακα για τη ΔΕΠ-Υ μπορούν να αυξήσουν το άγχος σας.

8. Η Έλλειψη Ύπνου

Τα προβλήματα στον ύπνο και η ΔΕΠ-Υ συχνά πάνε χέρι-χέρι. Για κάποιους, η αιτία είναι οι διεγέρτες (μια πιθανή παρενέργεια φαρμάκου για τη ΔΕΠ-Υ). Για άλλους, ευθύνεται το άγχος, η κατάθλιψη, και άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με τη ΔΕΠ-Υ. Η έλλειψη ύπνου δεν σας κάνει απλώς κουρασμένους. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει συμπτώματα όπως την έλλειψη συγκέντρωσης. Μιλήστε στο γιατρό σας.

9. Η Απότομη Διακοπή της Θεραπείας

Αν τα πάτε καλά με τη ψυχοθεραπεία και τα φάρμακά σας, μείνετε σε αυτά. Μπορεί να νιώσετε τον πειρασμό να σταματήσετε τη ψυχοθεραπεία σας μόλις νιώσετε ότι η ΔΕΠ-Υ σας είναι υπό έλεγχο. Άλλωστε, το να παίρνετε ένα χάπι είναι πολύ πιο εύκολο και η ψυχοθεραπεία κοστίζει. Αλλά έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει πολύ την ΔΕΠ-Υ – ειδικά όταν συνδυάζεται με φάρμακα. Χωρίς την ψυχοθεραπεία μπορεί να ξαναχειροτερέψουν τα συμπτώματά σας.

10. Ο Υπερβολικός Χρόνος στην Οθόνη

Μπορούν τα γκάτζετ σας να κάνουν τα συμπτώματά σας χειρότερα; Ίσως. Οι γιατροί έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ της ΔΕΠ-Υ και του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη. Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί επίσης να επιδεινώσει κάποια από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το αυγό και ποια η κότα. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι: Ο χρόνος στην οθόνη πριν το κρεβάτι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας – και αυτό θα κάνει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σας χειρότερα.

11. Όχι Αρκετή Καφεΐνη

Αν έχετε ΔΕΠ-Υ, η συνήθεια του καφέ ή του τσαγιού σας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Οπότε είναι λογικό ότι το να κόψετε την συνήθεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Η καφεΐνη στο τσάι μπορεί να σας κάνει να είστε σε εγρήγορση, να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, και να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την μνήμη εργασίας. Αν ο γιατρός σας λέει ότι είναι εντάξει να λαμβάνετε καφεΐνη, απολαύστε την!

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο