Close

ΔΕΠ-Υ και εκτελεστική λειτουργία

Η Νέα Άποψη για την ΔΕΠ-Υ και την Εκτελεστική Λειτουργία

driving

Για δεκαετίες, η ΔΕΠ-Υ θεωρούσαμε ότι αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς των νεαρών αγοριών. Η άποψη ήταν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν απλά υπερκινητικά, δεν άκουγαν όταν τους μιλούσαν και ήταν απογοητευτικά για τους δασκάλους και τους γονείς τους. Συχνά πίστευαν ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους στη μετέπειτα παιδική ηλικία ή στην αρχή της εφηβείας. Μερικοί εξακολουθούν να σκέφτονται την ΔΕΠ-Υ με αυτόν τον τρόπο.

Γνωρίζουμε τώρα από την έρευνα, ωστόσο, ότι η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Τις περισσότερες φορές, επιμένει στα εφηβικά και ενήλικα χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ δεν είχαν ποτέ σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς.

Για τα περισσότερα άτομα με ΔΕΠ-Υ, το κύριο πρόβλημα είναι η προσοχή. Η κατανόησή μας για αυτό που σημαίνει έχει επίσης εξελιχθεί. Η προσοχή δεν αναφέρεται μόνο στο να ακούτε όταν κάποιος σας μιλάει. Είναι μια πολύ ευρύτερη ιδέα που αναφέρεται στο σύστημα διαχείρισης του εγκεφάλου – στις “εκτελεστικές του λειτουργίες”.

Η εκτελεστική λειτουργία περιλαμβάνει την εστίαση. Σκεφτόμαστε αυτή την έννοια και με ευρύτερους όρους τώρα. Η εστίαση είναι κάτι περισσότερο από το να κρατάς τη προσοχή σε κάτι, όπως “εστιάζεις μια φωτογραφική μηχανή.” Μοιάζει περισσότερο με “την εστίαση όταν οδηγούμε”.

Τι χρειάζεται για να “επικεντρωθούμε στην οδήγηση”

Όταν εστιάζουμε στην οδήγηση, δεν κολλάμε απλά τα μάτια μας στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου μπροστά μας. Παρακολουθούμε αυτό το αυτοκίνητο, αλλά παρακολουθούμε επίσης το φανάρι μακρύτερα στο δρόμο. Καθώς το φανάρι αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, μετακινούμε το πόδι από το γκάζι στο φρένο.

Καθώς οδηγούμε, βλέπουμε επανειλημμένα τους πίσω καθρέπτες και τους καθρέφτες μας για να δούμε αυτοκίνητα που έρχονται πίσω μας ή δίπλα μας. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ένα μεγάλο φορτηγό πίσω από έναν δρόμο μπροστά μας και μερικούς ανθρώπους που τρέχουν πέρα από το δρόμο για να προλάβουν το λεωφορείο.

Μεταβάλλουμε συνεχώς το βλέμμα μας, αγνοώντας κάποια πράγματα και διατηρώντας για λίγο την προσοχή μας σε άλλα πράγματα. (Μπορούμε επίσης να σκεφτόμαστε τι σχεδιάζουμε να αγοράσουμε όταν φτάσουμε στο παντοπωλείο.)

Σε κάποιο σημείο, σχεδιάζουμε να μετακινηθούμε στην αριστερή λωρίδα για να ετοιμαστούμε να κάνουμε μια στροφή στην επόμενη γωνία. Ξαφνικά, ένα σκυλί τρέχει έξω στο δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα σε μια νέα κατάσταση. Πρέπει να το μεγεθύνουμε, να αποφασίσουμε τι να κάνουμε, να παρακολουθήσουμε τα αυτοκίνητα πίσω και στην πλευρά μας και στη συνέχεια να δράσουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Και σε όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε το στόχο μας – τον προορισμό μας – και πώς να φτάσουμε εκεί.

Πώς η εστίαση σε μια εργασία απαιτεί εκτελεστικές λειτουργίες

Όπως μπορείτε να δείτε, “η εστίαση στην οδήγηση” -ή σε οποιαδήποτε εργασία- είναι μια σύνθετη διαδικασία. Περιλαμβάνει πολλές ενέργειες για την εκκίνηση, τη διακοπή και την παρατήρηση ενός πράγματος μετά το άλλο. Απαιτεί να προσέχουμε ό,τι είδαμε ή ακούσαμε και να αγνοούμε όσα πιθανώς μας αποσπούν την προσοχή. Περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση των συναισθημάτων μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε καθαρό το μυαλό μας και να μην αντιδράσουμε υπερβολικά σε ό,τι μας ενοχλήσει.

Αυτό το είδος εστίασης προϋποθέτει το σχεδιασμό και τη ρύθμιση των ενεργειών μας. Οι εκτελεστικές λειτουργίες μας βοηθούν να το κάνουμε αυτό. Μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε τα καθήκοντα για τον εαυτό μας χωρίς κάποιος άλλος να μας λέει βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Μας βοηθούν να διασχίζουμε πολυσύχναστους δρόμους, να κάνουμε συνομιλίες και να διαχειριζόμαστε τη δουλειά μας.

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα που λειτουργούν παράλληλα:

  • Οργάνωση, καθορισμός προτεραιοτήτων και έναρξη των εργασιών
  • Εστίαση σε αυτό που πρέπει να γίνει, συνεχίζοντας να εστιάζετε και τροποποιώντας την εστίαση ανάλογα με τις ανάγκες
  • Ρύθμιση της χαλάρωσης και της εγρήγορσης και διατήρηση της προσπάθειας για να τελειώσετε εγκαίρως την εργασία
  • Διαχείριση συναισθημάτων έτσι ώστε να μην σας κατακλύζουν
  • Χρήση της βραχυπρόθεσμης μνήμης εργασίας για να θυμάστε ποικίλες πληροφορίες, και να τις ανασύρετε όταν κρίνετε απαραίτητο

Πώς η εκτελεστική λειτουργία σχετίζεται με τη ΔΕΠΥ

Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη ΔΕΠΥ; Οι δυσκολίες με αυτές τις εκτελεστικές λειτουργίες είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Προκαλούν τις συμπεριφορές που συσχετίζουμε συχνά με τη ΔΕΠΥ. Εξηγούν επίσης γιατί αυτές οι συμπεριφορές συνεχίζονται συχνά μετά την παιδική ηλικία.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες αναπτύσσονται με το χρόνο. Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που τις λειτουργούν είναι από τα πιο αργά μέρη του εγκεφάλου που αναπτύσσονται. Οι εκτελεστικές λειτουργίες δεν ωριμάζουν πλήρως έως ότου οι άνθρωποι είναι στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας των ’20.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τις εκτελεστικές τους λειτουργίες. Για όσους έχουν ΔΕΠ-Υ, μπορεί να είναι κατά μέσο όρο τρία έως πέντε χρόνια περισσότερο, μερικές φορές περισσότερο. Αυτή η καθυστέρηση δεν έχει καμία σχέση με τη νοημοσύνη, αλλά έχει πολλά να κάνει με την κληρονομικότητα.

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της εκτελεστικής λειτουργίας μπορεί να είναι ένα κληρονομικό πρόβλημα. Από κάθε τέσσερα άτομα με ΔΕΠ-Υ, κάποιος έχει έναν γονέα με ΔΕΠ-Υ. Οι άλλοι τρεις είναι πιθανό να έχουν έναν άλλο στενό συγγενή με τη ΔΕΠΥ.

ΔΕΠ-Υ και εκτελεστική λειτουργία: Η νέα εξίσωση

Καθώς η έρευνα συνεχίζει στη ΔΕΠΥ, η κατανόησή μας αυξάνεται. Πολλοί ερευνητές συμφωνούν τώρα ότι μπορούμε να γράψουμε μια εξίσωση λέγοντας: “ΔΕΠ-Υ = αναπτυξιακή βλάβη των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.”

Όμως γιατί η ΔΕΠ-Υ τείνει να είναι κληρονομική και γιατί οι εκτελεστικές λειτουργίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να οικοδομήσει δεξιότητες και να διαχειριστεί τις προκλήσεις της ΔΕΠ-Υ. Μάθετε για τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τη ΔΕΠΥ. Εξετάστε πιθανές διευκολύνσεις για το σχολείο. Και βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει στρατηγικές για να παραμείνει οργανωμένο. Επίσης, κατανοήστε κάποιες από τις συνήθεις συμπεριφορές της ΔΕΠ-Υ. Ανακαλύψτε γιατί τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί συχνά να λένε ψέματα και να αγωνίζονται να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Και μάθετε γιατί τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ επικεντρώνονται καλά σε ορισμένες δραστηριότητες ενώ δεν μπορούν να επικεντρωθούν στις υπόλοιπες.

Άρθρο από τον Dr. Thomas E Brown, κλινικό ψυχολόγο και αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής, στο www.understood.org.

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *