Close

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

adult impulsive

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας.

Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε.

Στο βιβλίο “Taking Charge of Adult ADHD”, ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου και της κακής εκτελεστικής λειτουργίας. http://www.russellbarkley.org/

Η ανεπαρκής αναστολή ορίζεται ως “η ανυπομονησία, η παρορμητική λήψη αποφάσεων, τα απρόσεκτα σχόλια και η δυσκολία στην παύση των δραστηριοτήτων όταν χρειάζεται”.

Ο φτωχός αυτοέλεγχος περιγράφεται: “εστιάζουμε στις άμεσες ανταμοιβές, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τις συνέπειες των πράξεων μας, πιθανόν να παραλείψουμε κάτι που βρίσκουμε βαρετό και αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να ακούμε και να ακολουθούμε οδηγίες.

Η κακή εκτελεστική λειτουργία περιγράφεται:  “έχουμε κακή αίσθηση χρόνου, συχνά ξεχνούμε, έχουμε προβλήματα στο να συνεχίσουμε την ανάγνωση αλλά και στη κατανόηση όσων διαβάζουμε, και απογοητευόμαστε εύκολα”.

Αυτά είναι ο λόγος που παλεύουμε με τη ΔΕΠΥ.

Η κατανόηση των εκτελεστικών λειτουργιών είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσουμε καλύτερα τη ζωή μας με τη ΔΕΠΥ.

Οδηγός για τις εκτελεστικές λειτουργίες

Δράση

Ο Dr. Thomas Brown ορίζει τη δράση ως εξής: “Πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, ακόμη και εκείνα που δεν έχουν προβλήματα υπερκινητικής συμπεριφοράς, αναφέρουν χρόνια προβλήματα στη ρύθμιση των ενεργειών τους. Συχνά είναι πάρα πολύ παρορμητικοί σε αυτό που λένε ή κάνουν, και με τον τρόπο που σκέφτονται, καταλήγουν πολύ γρήγορα σε ανακριβή συμπεράσματα. Τα άτομα με ΔΕΠΥ αναφέρουν επίσης προβλήματα στην παρακολούθηση του πλαισίου στο οποίο αλληλεπιδρούν. Δεν αντιλαμβάνονται όταν άλλοι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι ή βλάπτονται ή ενοχλούνται από αυτά που μόλις είπαν ή έκαναν και έτσι δεν τροποποιούν τη συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Συχνά αναφέρουν επίσης χρόνιες δυσκολίες στη ρύθμιση του ρυθμού των ενεργειών τους, στην επιβράδυνση του εαυτού τους και / ή στην επιτάχυνση που απαιτείται για συγκεκριμένα καθήκοντα». http://www.brownadhdclinic.com/add-adhd-model/

Αναστολή και Αυτοματισμός

Πολλοί από μας δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν για να σκεφτούμε προτού δράσουμε ή ανταποκριθούμε συναισθηματικά. Όπως γνωρίζουμε, αυτό οδηγεί σε λέξεις και συμπεριφορές που συχνά μετανιώνουμε.

Για παράδειγμα, εάν αισθανόμαστε ότι κάποιος μας κρίνει, πιθανότατα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν μας συμπαθεί και αμέσως γινόμαστε αγενείς. Η ικανότητα να κάνουμε μια παύση και να αναρωτηθούμε αν παρερμηνεύουμε την κατάσταση θα ήταν μια καλύτερη επιλογή, αλλά σπάνια συμβαίνει.

Είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθούμε ακόμη και τις δικές μας οδηγίες. Χάνουμε τις λεπτομέρειες και το βρίσκουμε βαρετό, κι έτσι το μυαλό μας προχωρά στο επόμενο βήμα.

Πώς θα βελτιώσω την αυτο-κινητοποίηση;

  •  Μαθαίνω περισσότερα για τις εκτελεστικές λειτουργίες.
  •  Χρησιμοποιώ την εσωτερική μου φωνή για να επιβραδύνω τον εαυτό μου. Αν πρέπει, μιλώ στον εαυτό μου.
  •  Εξασκούμαι σε τεχνικές ηρεμίας και εφαρμόζω προσωπικά μηνύματα ενδυνάμωσης.
  •  Σκέφτομαι πριν μιλήσω. Αφήνω ένα διάστημα και μετά απαντώ.
  •  Χρησιμοποιώ χρονοδιακόπτες στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή, όπου μπορώ.
  •  Κατηγοριοποιώ τις καθημερινές υποχρεώσεις και δημιουργώ διαδικασίες για τη διαχείρισή τους.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Η κατανόηση του τι είναι εκτελεστικές λειτουργίες έχει μεγάλη σημασία όταν προσπαθείτε να ζήσετε με ΔΕΠΥ.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί, είναι καιρός να προχωρήσετε και να ενδυναμωθείτε λαμβάνοντας έγκυρη πληροφόρηση.

Δουλέψτε με τον εαυτό σας και όλα τα κομμάτια της ζωής σας θα βελτιωθούν.

Οι σχέσεις σας, η γονική μέριμνα και η αυτο-αντίληψη σας θα αλλάξουν. Με την πάροδο του χρόνου θα νιώσετε περισσότερο τον έλεγχο του εαυτού σας και θα μπορέσετε να εκφράσετε καλύτερα αυτό που χρειάζεστε και τι σας κάνει ευτυχισμένους με παραγωγικό τρόπο.

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *