Close

Θεραπείες

Η ΔΕΠΥ είναι μια χρόνια διαταραχή που δεν έχει ριζική θεραπεία, αλλά η πρώιμη διάγνωση και ολοκληρωμένη παρέμβαση στην παιδική ηλικία βελτιώνει κάποια συμπτώματα και προσφέρει στο άτομο καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αφού η συννοσηρότητα αποτελεί μάλλον τον κανόνα στη ΔΕΠΥ και όχι την εξαίρεση, η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και πρέπει να περιλαμβάνει ψυχοεκπαίδευση, φαρμακευτική αγωγή (κατά την κρίση του Ψυχιάτρου), καθώς και ειδικά σχεδιασμένες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Στη θεραπεία θα πρέπει να συμμετέχει όχι μόνον ο ασθενής, αλλά, όπου χρειάζεται κι αυτό είναι εφικτό, και η οικογένεια.

Οι συνήθεις παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΥ είναι:

Ψυχοεκπαίδευση
Πρόκειται για παρέμβαση στην οικογένεια και ψυχολογική υποστήριξη των μελών της από ειδικούς. Εστιάζεται στην αναγνώριση των δυσκολιών που προκαλεί η διαταραχή αλλά και στην αξιοποίηση στρατηγικών, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ενδοοικογενειακής λειτουργίας και στην ελαχιστοποίηση ή και απάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων και συγκρούσεων
Φαρμακευτική αγωγή
Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις

Υπάρχει μια ποικιλία ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται από τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους. Αυτή που επιλέγεται σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον πάσχοντα και τα συμπτώματα που αυτός παρουσιάζει (εξατομίκευση). Οι προσεγγίσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία μέσω της γνωστικής συμπεριφοράς, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, κλπ.

Ειδική αγωγή, όπου κρίνεται απαραίτητο

Άλλες εναλλακτικές, πειραματικές ή συμπληρωματικές θεραπείες:
Υποστηρικτική καθοδήγηση (Coaching)

Ένα προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα υποστηρικτικής καθοδήγησης μπορεί να στοχεύει, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, στην αποδοχή της διαταραχής, στην κατάλληλη διαχείριση του χρόνου, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε «ένα στόχο τη φορά», στην οργάνωση οικιακών και οικονομικών θεμάτων καθώς και θεμάτων χρόνου, στην εκπαίδευση του τρόπου υιοθέτησης και ολοκλήρωσης στόχων, καθώς και στην κατανόηση συναισθηματικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. Το coaching δεν υπάρχει στην Ελλάδα με την έννοια που είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό.

Νευρoανάδραση (Neurofeedback)

Η Nευρoανάδραση είναι μια τεχνική εκγύμνασης και αυτοελέγχου της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιεί το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), μια συσκευή που ανιχνεύει και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, και, με κατάλληλη επεξεργασία, την προβάλλει στον εκγυμναζόμενο, ο οποίος εκπαιδεύεται στο να την ελέγχει, ώστε να πετύχει φυσιολογικά επίπεδα των εγκεφαλικών κυμάτων. Δεν είναι μια παρεμβατική προσέγγιση. Απαιτεί προσπάθεια και κόπο από τον εκπαιδευόμενο γι αυτό και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το βαθμό συνεργασίας και συμμετοχής του. Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή της νευρoανάδρασης είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής σε άτομα με ΔΕΠΥ και απευθύνεται σε παιδιά άνω των έξι ετών, εφήβους και ενηλίκους.

Διαβάστε περισσότερα στο έντυπο:Νευροανάδραση (Neurofeedback)

Παρεμβάσεις στη διατροφή

Η βιβλιογραφία αναφορικά με το ρόλο της διατροφής στο καταλάγιασμα των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ είναι αντικρουόμενη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εκτεταμένη μελέτη σε βάθος χρόνου που να τεκμηριώνει την ευεργετική επίδραση της διατροφής στην κλινική έκφραση της ΔΕΠΥ. Πάντως, ουδείς αμφισβητεί την ωφελιμότητα της σωστής ισορροπημένης διατροφής σε οποιοδήποτε άτομο με ή χωρίς ΔΕΠΥ.
Με επιφύλαξη παραθέτουμε δίαιτες που έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί ερευνητικά σε μεγάλο δείγμα ατόμων με ΔΕΠΥ.

Α) δίαιτα του Feingold

Προτείνει την αποφυγή χρωστικών ουσιών και συντηρητικών από την διατροφή, καθώς θεωρεί ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αποτελούν αλλεργική ή τοξική αντίδραση στα συστατικά αυτά. Οι έρευνες ωστόσο των τελευταίων ετών δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Β) Η αποφυγή της ζάχαρης

Η ζάχαρη θεωρήθηκε από πολλούς ερευνητές ως υπεύθυνη για την εμφάνιση υπερκινητικών συμπτωμάτων. Έτσι προτάθηκε στα παιδιά με ΔΕΠΥ διατροφή απαλλαγμένη από σάκχαρο. Η θεωρία δεν αποδείχθηκε ερευνητικά.

Γ) Χορήγηση βιταμινών

Στηρίχτηκε στη θεωρία ότι η ΔΕΠΥ είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής ανωμαλίας που ευθύνεται για τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες. Η θεωρία στερείται επιστημονικής στήριξης και εγκυμονεί κινδύνους από την υπερβολική ποσότητα βιταμινών. Η υπερβιταμίνωση είναι παθολογική κατάσταση, όπως και η υποβιταμίνωση.
Παρόλα αυτά, κάποιες μητέρες παιδιών με ΔΕΠΥ και ενήλικες με ΔΕΠΥ ισχυρίζονται ότι είχαν ευεργετικά αποτελέσματα με την αλλαγή στη διατροφή τους (αναπόδεικτα σε εκτεταμένες μελέτες). Άλλωστε, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή των συντηρητικών δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πριν κάνετε όμως οτιδήποτε μιλήστε με το γιατρό σας γιατί μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με τη όποια φαρμακευτική αγωγή

Αεροβική άσκηση, Γιόγκα, Αθλητισμός

Υποστηρίζεται ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την οργάνωση των νευρώνων που σχετίζονται με τον εκτελεστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της προεφηβικής ανάπτυξης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες και εκτεταμένες μελέτες σ’ αυτόν τον τομέα για να τεκμηριωθεί η ως άνω άποψη. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η αθλητική επίδοση σε αγόρια με ΔΕΠΥ μπορεί να αυξήσει την αποδοχή εκ μέρους των συνομηλίκων τους, όταν μάλιστα συνοδεύεται από ηπιότερη αρνητική συμπεριφορά, και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοέλεγχο τους.
Επειδή η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, είναι σημαντικό το άτομο να παραπέμπεται σε διαπιστευμένη διεπιστημονική ομάδα, να συνεργάζεται και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

 

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμμετοχή

Keimeno

Δωρεά

Keimeno

Εθελοντισμός

Keimeno

Συνεργασία

Keimeno

Χρηματοδότηση

Keimeno