Close

Καλοκαιρινές διακοπές

beach

Καλοκαίρι και η ζωή είναι εύκολη, λέει το τραγούδι! Λοιπόν, δεν είναι έτσι ακριβώς.

Χάσατε τη καλύτερη μπέιμπι σίτερ: Το σχολείο. Τα παιδιά είναι σπίτι και η πρώτη μέρα που θα ξαναπάνε σχολείο φαίνεται έτη φωτός μακριά. Αντιμετωπίζετε καθημερινά την αδελφική αντιπαλότητα, την πλήξη, τα ταξίδια στο αυτοκίνητο, τα νεύρα και τα προβλήματα ύπνου.

Ας ασχοληθούμε με κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του.

Αδελφικός ανταγωνισμός

Ξεκινήστε αποδεχόμενος το γεγονός ότι η αδελφική αντιπαλότητα είναι καθολική, επιβαρυντική, ανόητη, άχρηστη, έντονη και επίμονη. Συνηθίστε το! Δεν θα κρατήσει πολύ, αλλά δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σας είναι προβληματικά ή ότι είστε ένας άχρηστος γονιός.

Τι να κάνετε: Μην αισθάνεστε πάντα ότι πρέπει να παρέμβετε. Δείτε αν τα παιδιά μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Εάν παρεμβείτε, θέστε και τα δύο παιδιά υπεύθυνα για τη σύγκρουση, εκτός εάν κάποιο είναι ο προφανής, απρόκλητος επιτιθέμενος. Επίσης, μην κάνετε ποτέ την ερώτηση: “Ποιος το ξεκίνησε;” Ο διαχωρισμός των μαχητών σε διαφορετικά δωμάτια για 10 λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει.

Ανία

Σίγουρα, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να σχεδιάσουν πώς θα περνούν τις ημέρες των διακοπών τους. Οι τακτικές δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, οι δραστηριότητες σε χώρους απασχόλησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ο αθλητισμός μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά δεν είστε η μόνιμη επιτροπή ψυχαγωγίας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να είναι όλο και περισσότερο υπεύθυνα για τις δικές τους δραστηριότητες.

Τι να κάνετε: Όταν τα παιδιά σας λένε «βαριέμαι», μην μπείτε στη διαδικασία να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις που τις καταρρίπτουν μια προς μια. Η σωστή απάντηση είναι: “Είμαι σίγουρος/η ότι μπορείς να σκεφτείς κάτι”. Στη συνέχεια, σιγουρευτείτε με τι ασχολούνται. Εναλλακτικά αφήστε τα να διαλέξουν μια δουλειά από τη λίστα των οικιακών σας υποχρεώσεων!

children helping

Ταξιδεύοντας στο αυτοκίνητο

Οι πολυήμερες διακοπές με μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο χρειάζονται κάποιο προκαταρκτικό σχεδιασμό, αλλά – είτε το πιστεύετε είτε όχι – κάνουν τα ταξίδια σύντομα. Θέλετε να α) αποτρέψετε τις διαμάχες των αδελφών και β) επίσης να δώσετε την ευκαιρία ίσως να βελτιώσουν τις ικανότητες ανάγνωσης ή μαθηματικών.

Τι πρέπει να κάνετε: Κάθε παιδί πρέπει να έχει ξεχωριστό βιβλίο ή συσκευή που έχει στη διάθεσή του κάθε φορά που βγαίνετε με το αυτοκίνητο και μόνο για χρήση στο αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επιτρέπονται, αλλά αν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερα τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Για μεγαλύτερα ταξίδια, φυσικά, οι ταινίες είναι ωραία απασχόληση και καταναλώνουν τα χιλιόμετρα!

Νευράκια

Παρόμοιες ταραχές προκαλούνται συνήθως όταν τα  παιδιά απογοητεύονται (από εσάς!) Αυτό συμβαίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους: καθώς είτε 1) Δεν θα τους δώσετε κάτι (π.χ. καραμέλα), 2) δεν θα τους αφήσετε να κάνουν κάποια δραστηριότητα (π.χ. να δουν τηλεόραση), και 3) Θέλετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν (π.χ., κάνε ντους).

Τι πρέπει να κάνετε: Για τις περιπτώσεις 1 και 2, ασκείτε νόμιμα τη γονική σας δύναμη της απαγόρευσης. Θυμηθείτε ότι ένα καλό Veto του Γονέα είναι σύντομο και σταθερό, προσφέρει μια εξήγηση (εάν είναι απαραίτητο) και ακολουθείται από σιωπή – όχι παράπονα, γκρίνια ή περισσότερες εξηγήσεις. Για τη περίπτωση 3, βοηθούν  οι τακτικές συμπεριφοράς του 1-2-3 Magic, χρησιμοποιώντας επαίνους, χρονοδιακόπτες και διαγράμματα.

Προβλήματα ύπνου

Μην αισθάνεστε άσχημα. Το έχουμε κάνει όλοι. Τηρούσατε με θρησκευτική ευλάβεια την ώρα του ύπνου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά έχετε χάσει τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ώρα του ύπνου το καλοκαίρι είναι 10:00 μ.μ. με απόκλιση 45 λεπτά!

Τι να κάνετε: Ορίστε αυστηρό πλαίσιο για τις ώρες ύπνου κατά το καλοκαίρι. Να ένας τρόπος να το τηρείτε. Η ώρα για ύπνο είναι 10 μ.μ. Εφόσον το παιδί πηγαίνει στο κρεβάτι στις 10:15 θα έχει ως συνέπεια το επόμενο βράδυ να πέσει για ύπνο στις 9:45.

Πηγή: 1-2-3 Magic Parenting

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμμετοχή

Keimeno

Δωρεά

Keimeno

Εθελοντισμός

Keimeno

Συνεργασία

Keimeno

Χρηματοδότηση

Keimeno