Close

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας να διαχειριστώ τη ΔΕΠΥ μου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη τους αυτοεκτίμηση ή για να κρατήσουν τις σχέσεις τους. Ευτυχώς όμως, η ΔΕΠΥ αντιμετωπίζεται. Και πολλοί, ανώνυμοι κι επώνυμοι, τα καταφέρνουν να έχουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά οι περισσότεροι από τους ψυχοθεραπευτές, από τους οποίους πήρα συνέντευξη για τα άρθρα μου σχετικά με τη ΔΕΠΥ, πάσχουν κι αυτοί από τη διαταραχή. Επομένως, εκτός από το να βοηθούν τους άλλους να επιτύχουν, έχουν πετύχει και οι ίδιοι να ζουν με τα ίδια συμπτώματα και τις ίδιες προκλήσεις σε καθημερινή βάση.

Ο λόγος που τους πλησίασα ήταν να δω τι πιο σημαντικό αποκόμισαν οι ίδιοι από τη διαχείριση της διαταραχής τους και σας παραθέτω τις συμβουλές τους:

Αποδεχθείτε τη διαταραχή

«Για μένα, το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από τη διαχείριση της ΔΕΠΥ μου ήταν το να αποδεχτώ ότι έτσι γεννήθηκα σ’ αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Roberto Olivardia, Ph.D, ένας κλινικός ψυχολόγος και κλινικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
«Έτσι είμαι. Νιώθω όμως τυχερός που η διαταραχή μου έχει ένα όνομα και ότι υπάρχει ένας τομέας ερευνών, που βοηθά να καταλάβω καλύτερα τον εγκέφαλό μου».
Ο Olivardia πιστεύει ότι οι άνθρωποι που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη ΔΕΠΥ είναι αυτοί που δε μπορούν να αποδεχθούν ότι πάσχουν από τη διαταραχή.

Συνειδητοποιείστε ότι είναι μια καθημερινή διεργασία

Η Ψυχοθεραπεύτρια Stephanie Sarkis, Ph.D, NCC, έχει μάθει ότι η διαχείριση της ΔΕΠΥ βασίζεται σε μικρά καθημερινά βήματα. « Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα είναι το πώς θα πετύχουμε το στόχο μας. Είτε πρόκειται για την προσπάθεια να οργανωθούμε είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός έργου, θα το πετύχουμε πιο εύκολα κάνοντας κάτι κάθε μέρα από το να προσπαθήσουμε να το κάνουμε μια κι έξω».

Για παράδειγμα, η Sarkis, συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη ΔΕΠΥ, αφιερώνει 15 λεπτά την ημέρα για να τακτοποιήσει το χώρο της. Είναι όπως λέει οπαδός του μάντρα: “αφήστε ένα δωμάτιο σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το βρήκατε”

Μην αφήνετε τη ΔΕΠΥ να σας καθορίσει

Για την ψυχοθεραπεύτρια Terry Matlen, ACSW, το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνει τη ΔΕΠΥ να την καθορίσει. «Είμαι μια γυναίκα που τυχαίνει να έχει ΔΕΠΥ.» Προτιμάει να εστιάζει στα δυνατά της σημεία και όχι στις αδυναμίες της.

Αναζητείστε βοήθεια

«Κάτι άλλο σημαντικό», συνεχίζει η Matlen, «είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να δέχεται βοήθεια. Βοήθεια στο σπίτι, βοήθεια με τα παιδιά. Είναι ένα καταφύγιο για τη ΔΕΠΥ μου. Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια από το περιβάλλον σας, αν δε μπορείτε π.χ να πάρετε μια baby sitter. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά το εφάρμοσα και μπορώ να πω ότι με βοήθησε να γίνω καλύτερη μητέρα»

Εκτιμήστε τη σοβαρότητα της κατάστασης

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Kim Kensington, PsyD, ψυχολόγος και coach που ειδικεύεται σε ενήλικες με ΔΕΠΥ, έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της διαταραχής. «Εξακολουθώ πολλές φορές να νιώθω μειονεκτικά λόγω της ΔΕΠΥ μου.»
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι όταν οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν είναι γιατί είναι τεμπέληδες, αδύναμοι, κουτοί ή γιατί δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά. Η ΔΕΠΥ είναι μια σοβαρή διαταραχή και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα καθήκοντα θα είναι πιο δύσκολα για σας εξ αιτίας της.
Σκεφτείτε το σα να χρειαζόσασταν γυαλιά. Χωρίς γυαλιά, όση προσπάθεια και να καταβάλετε δε θα μπορέσετε να δείτε καλύτερα. Ευτυχώς, μπορείτε να το καταφέρετε φορώντας τα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είστε λιγότερο ικανοί. Μη βασανίζεστε για τις αδυναμίες σας, είναι σημαντικό!

Γνωρίστε τις αδυναμίες σας

Η Kim Kensington, επίσης, γνώστης η ίδια του τι θα πει αναβλητικότητα, αλλά και του πως λειτουργεί ο εγκέφαλός της προτείνει: « Ξεγελάστε τις αδυναμίες σας μαθαίνοντάς τες καλά». Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε την αίσθηση του χρόνου; Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο. Δε ξέρετε από πού να αρχίσετε; Αρχίστε από οπουδήποτε νομίζετε ή ζητείστε άμεσα βοήθεια για να κάνετε το πρώτο βήμα

Γνωρίστε τη σημασία των υπενθυμίσεων

Για τη Matlen, συγγραφέα του βιβλίου «Συμβουλές επιβίωσης για τις γυναίκες με ΔΕΠΥ», οι σημειώσεις είναι το κλειδί για τη διαχείριση της ΔΕΠΥ. «Γράφω τα πάντα στο ημερολόγιό μου και ιεραρχώ τις υποχρεώσεις μου ετοιμάζοντας κάθε μέρα μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω. Κάποιες δουλειές μπαίνουν σε περίοπτη θέση. Ο καλύτερός μου φίλος μου είναι ένας πίνακας ανακοινώσεων. Έτσι ό,τι είναι σημαντικό βρίσκεται συνέχεια μπροστά μου».
Κάνει, επίσης ό,τι χρειάζεται ώστε το κάθε πράγμα να έχει τη θέση του. Έτσι η ταχτοποίηση είναι παιχνίδι.

Αξιολογείστε τις μεταβλητές

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης διαχείρισης της ΔΕΠΥ, η ψυχοθεραπεύτρια Sari Solden, LMFT, έχει μάθει να παρεμβαίνει έγκαιρα, όταν εντοπίζει κάποια προειδοποιητικά για την ίδια σημάδια.
Συγκεκριμένα μας είπε: « Ανατρέχω νοερά σ’ αυτά που έχω να κάνω. Ρωτώ τον εαυτό μου … « Έχω κάνει ό,τι πρέπει – φαρμακευτική αγωγή, ύπνο, φαγητό; Έχω αρκετή βοήθεια στους τομείς που τη χρειαζομαι; Έχω αφήσει αρκετό χρόνο ενδιάμεσα; Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον σε όλα αυτά που έχω προγραμματίσει;»

Αν δει ότι τα πράγματα μάλλον δεν λειτουργούν, η Solden, συγγραφέας των βιβλίων «Women with Attention Deficit Disorder» και «Journeys Through ADDulthood», αλλάζει τις μεταβλητές. Μπορεί να μειώσει το φόρτο εργασίας της, να αναθέσει κάτι σε κάποιον άλλον, να κάνει αλλαγές, να ζητήσει βοήθεια, να αφαιρέσει ό,τι δεν είναι επείγον ή να προσθέσει αυτό που την κινητοποιεί περισσότερο.

Η διαχείριση της ΔΕΠΥ σίγουρα θέλει δουλειά. Αξίζει όμως γιατί οδηγεί σε μια ουσιαστική και γεμάτη ζωή.

Margarita Tartakovsky, M.S.

Πηγή: PsychCentral

Απόδοση στα ελληνικά: Ελένη Τσαμούρα

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμμετοχή

Keimeno

Δωρεά

Keimeno

Εθελοντισμός

Keimeno

Συνεργασία

Keimeno

Χρηματοδότηση

Keimeno