Close

Βοήθεια στις εργασίες για το σπίτι

Βοήθεια στις εργασίες για το σπίτι

Οι εργασίες για το σπίτι μπορεί να αποτελέσουν πηγή απογοήτευσης και δυσκολίας, ειδικά για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση αυτής της απογοήτευσης δημιουργώντας ένα οργανωμένο και άνετο μέρος στο σπίτι για να κάνει το παιδί σας τις εργασίες του. Αυτό μπορεί να είναι ένα τραπέζι κουζίνας, ένα γραφείο, ή ακόμα και ένα χαλί δαπέδου. Ο καλύτερος χώρος είναι αυτός που το παιδί σας μπορεί να είναι κοντά σας ή σε έναν άλλο ενήλικα, αλλά να έχει ελάχιστους περισπασμούς.

Με έναν καθορισμένο χώρο εργασίας, το παιδί σας μπορεί να συνηθίσει το να κάνει εργασίες στο σπίτι, κάθε φορά που πηγαίνει στον χώρο για αυτό τον σκοπό. Το παιδί σας ξεκινά να συνδέει αυτόν τον χώρο με την εστίαση και την παραγωγικότητα και μαθαίνει πως να οργανώνει και να δομεί τον χρόνο και τις σκέψεις του.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τον χώρο:

● Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, συμπεριλάβετε το παιδί σας στη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνο.

● Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει όλα τα απαραίτητα υλικά για να κάνει τις εργασίες του για το σπίτι (χαρτί, συνδετήρες, κομπιουτεράκι, χάρακες, μολύβια, στυλό και γόμες) και, αν είναι δυνατόν, ένα επιπλέον σετ σχολικών βιβλίων για το σπίτι.

● Η κωδικοποίηση με χρωματιστούς φακέλους ή με αυτούς με διαφορετικά μοτίβα είναι πολύ βοηθητική στο να θυμίζουν στο παιδί σας τι πηγαίνει που. Μερικοί μαθητές θεωρούν βοηθητικό να έχουν ένα φάκελο για τις ολοκληρωμένες εργασίες που το κουβαλάνε από το σχολείο στο σπίτι και αντίστροφα.

● Ένας φορητός σταθμός εργασιών για το σπίτι, όπως ένα καλάθι με προμήθειες μπορεί να βοηθήσει όταν το παιδί σας προτιμάει να μελετάει σε ένα χαλί δαπέδου, ένα καναπέ, ή ένα τραπέζι κοντά σας.

● Αφαιρέστε ή ελαχιστοποιήστε τα πράγματα που το αποσπούν ή προκαλούν άγχος, όπως με το να κοιτάτε μακριά από τις πόρτες και τα παράθυρα ή αφαιρέσετε την τηλεόραση.

● Κρατήστε τα κατοικίδια σε άλλο δωμάτιο.

● Εάν είναι δυνατό, βρείτε έναν ανοιχτό χώρο ή ένα δωμάτιο με καλό φωτισμό. Παρόλο που σε μερικά παιδιά αρέσει να κάνουν τις εργασίες τους στο πάτωμα, το να έχουν ένα τακτοποιημένο τραπέζι ή γραφείο διαθέσιμο είναι μια καλή ιδέα.

● Διαλέξτε τον χώρο έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε το παιδί σας αλλά να μην στέκεστε πάνω από το κεφάλι του.

● Δώστε ένα χρονόμετρο ή ένα χαμηλόφωνο ρολόι στο παιδί σας για να το βοηθήσετε να ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και στον χρόνο διαλείμματος.

● Το παιδί σας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα με προβλέψιμο θόρυβο στο περιβάλλον ή μουσική χωρίς λέξεις, παρά με απόλυτη ησυχία. Δοκιμάστε μαζί του όλες τις εναλλακτικές για να δείτε τι είναι πιο αποτελεσματικό.

● Μερικά παιδιά λειτουργούν καλύτερα αν μπορούν να στέκονται ή να μετακινούνται/περπατούν όταν κάνουν δραστηριότητες όπως διάβασμα, αποστήθιση, ή όταν εξετάζονται. Δοκιμάστε τα όλα με το παιδί σας για να δείτε τι είναι πιο αποτελεσματικό.

● Παρατηρήστε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, τι είναι πιο αποτελεσματικό για το παιδί σας και ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να προσαρμοστεί και να λειτουργεί καλύτερα.

Επιπλέον συμβουλές για τις εργασίες για το σπίτι:

● Δώστε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο για να καταγράφει τις καθημερινές εργασίες του και υπενθυμίσεις.

● Δείξτε στο παιδί σας πως να αρχειοθετήσει άδετα χαρτιά σε συγκεκριμένους φακέλους (για παράδειγμα: μαθηματικά, ανάγνωση, υπογραφές γονέων, επιστήμες, ολοκληρωμένες εργασίες για το σπίτι, και μη – ολοκληρωμένες εργασίες)

● Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη δημιουργία τρόπων οργάνωσης των αντικειμένων του, συμπεριλαμβανομένων της σχολικής του τσάντας, των φακέλων, των συνδετήρων, και των εργασιών ώστε να μπορεί να παρακολουθεί μόνο του, καθημερινά, τις σχολικές του εργασίες.

● Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα μελέτης για κάθε μέρα (η συνέπεια είναι το κλειδί!).

Για μικρότερα παιδιά και μεγαλύτερους μαθητές που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια στην οργάνωση, βοηθήστε τους, κοιτώντας τις εργασίες τους μαζί τους. Δείξτε τους πως να διαβάζουν όλες τις οδηγίες προσεκτικά:

● Χρησιμοποιείστε χρωματιστά στυλό ή υπογραμμιστικά για να επισημάνετε τα κύρια μέρη, ερωτήσεις, και οδηγίες. Τα υπογραμμιστικά, τα χρωματιστά στυλό, και οι σημειώσεις σε αυτοκόλλητα χαρτάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης από τον μαθητή για να ελέγξει ξανά την άσκηση.

● Ζητήστε από το παιδί σας να ξαναδιαβάσει την εργασία για να την καταλάβει καλύτερα.

● Καταγράψτε σημαντικές πληροφορίες ώστε το παιδί σας να μπορεί να τις ξανακοιτάξει.

● Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να οργανώσετε τις εργασίες για το σπίτι σε διαχειρίσιμα μέρη:

 Χωρίστε μεγάλες εργασίες σε μικρότερες.

 Χρησιμοποιείστε ένα ημερολόγιο για να διευκολύνετε τον σχεδιασμό μεγαλύτερων εργασιών- αυτό λειτουργεί ως υπόδειγμα για τη σχεδίαση και την ανάλυση μεγαλύτερων εργασιών.

 Ασχοληθείτε με ένα τμήμα κάθε φορά.

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται με τη γραφή, το να χρησιμοποιείτε προσχέδια ή να υπαγορεύετε ιδέες μπορεί να βοηθήσει. Το παιδί σας μπορεί να αναλύσει τα μέρη ή τις οδηγίες, σκεπτόμενο ιδέες και ηχογραφώντας τις, και έπειτα ακούγοντας την ηχογράφηση για να οργανωθεί πριν γράψει τα πάντα με τη σειρά.

● Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο για να διαχειριστείτε την προσοχή:
 Προγραμματίστε διαλείμματα των 5 – 10 λεπτών για να αφήσετε το παιδί σας να κινηθεί στον χώρο και να φάει ένα υγιεινό σνακ και να πιει κάτι για να πάρει ενέργεια.
 Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να δείτε πότε και πόσο συχνά χρειάζεται διαλείμματα.

● Ελέγξτε τις εργασίες για το σπίτι μαζί με το παιδί σας.

● Επαινείστε το παιδί σας για την προσπάθειά του, όντας συγκεκριμένοι με τον έπαινο:
 Κάντε θετικά σχόλια για να δείξετε ότι παρατηρείτε την προσπάθεια και επιμονή του.
 Παραμείνετε θετικός, υπομονετικός, και αισιόδοξος. Κάντε ένα διάλλειμα και εσείς αν το χρειάζεστε.
 Επιβραβεύστε την προσπάθεια του παιδιού σας και κινητοποιείστε το να συνεχίζει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με έναν συγκεκριμένο και απτό έπαινο.
 Αντί να πείτε «καλή δουλειά,» πείτε «μου αρέσει που συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμα και όταν τα μαθηματικά προβλήματα γίνονται δυσκολότερα.»
 Αντικαταστήστε το «τα πηγαίνεις υπέροχα» με κάτι πιο συγκεκριμένο ώστε να ξέρει τι κάνει καλά «Ξαναδιάβασες την ερώτηση για να ελέγξεις την εργασία σου; αυτό το επιπλέον βήμα ήταν υπέροχη ιδέα!»

● Συνεχίστε να παρακολουθείτε τη μελέτη του παιδιού σας και τις δεξιότητες και συνήθειες μελέτης του για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί και τι όχι και προσαρμοστείτε ανάλογα.

● Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας αν παρατηρήσετε μοτίβα ή πράγματα που είναι αποτελεσματικά ή που δυσκολεύουν του παιδί σας κατά τη διάρκεια της μελέτης του στο σπίτι.

Πηγή
Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο