ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ: Η σχέση μου με απατά! Και τώρα τι;
Το ταίρι σας έχει άλλη σχέση; Το σοκ δεν περιγράφεται… σχεδόν απεριόριστος πόνος, ακόμα κι αν τον έχετε ξαναπεράσει. Τα πάντα στον κόσμο σας ανατρέπονται και τα συναισθήματα σας δεν περιγράφονται. Επιπλέον, το άτομο που έχει απατήσει δεν μπορεί να κατανοήσει τον πόνο σας, επειδή βιώνει μια πολύ διαφορετική (και πολύ πιο θετική) εμπειρία.
Δεν είστε μόνες/οι. Η έρευνα του Ari Tuckman στους ενήλικες με ΔΕΠ-Υ και με τους συντρόφους τους που δεν έχουν ΔΕΠΥ δείχνει ορισμένα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία.
Το 36% των γυναικών χωρίς ΔΕΠ-Υ είχαν μια παράλληλη ρομαντική σχέση και το 22% είχε μια μια παράλληλη ερωτική σχέση, ενώ το 49% των γυναικών με ΔΕΠ-Υ είχαν μια παράλληλη ρομαντική σχέση, και το 40% να είχε μια παράλληλη ερωτική σχέση.
Από την πλευρά των ανδρών, το 25% των ανδρών χωρίς ΔΕΠ-Υ δήλωσαν ότι είχαν μια παράλληλη ρομαντική σχέση και το 43% μια παράλληλη ερωτική σχέση, ενώ το 28% των ανδρών με ΔΕΠ-Υ ισχυρίστηκαν ότι είχαν συναισθηματικές σχέσεις και το 39% σωματικές σχέσεις.
Μεγάλα τα ποσοστά εξωσυζυγικών σχέσεων και λίγοι καταφέρνουν να επαναφέρουν τη σχέση.
Μερικά ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι μια εξωσυζυγική σχέση τραντάζει το σύστημα δημιουργικά, για να εξερευνήσουν πραγματικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον (περίπου το 25% των παντρεμένων ζευγαριών επιβιώνουν με επιτυχία από σχέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα).
Άλλοι βρίσκουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για την ανάκαμψη. Πολλά ζευγάρια πέφτουν κάπου στη μέση. Προσπαθούν για λίγο και μετά δεν μπορούν να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθουν. Αλλά στην αρχή, τουλάχιστον, δεν ξέρετε πραγματικά σε ποια ομάδα θα πέσετε. Ακολουθούν οι προτάσεις μου για τρόπους ανταπόκρισης όταν βρίσκεστε σε αυτή τη φρικτή κατάσταση.
8 βήματα για να ανταποκριθείτε σε μια υπόθεση που μόλις ανακαλύψατε … και πολλά άλλα
- Μην κάνετε απερίσκεπτες κινήσεις. Η πρώτη σας ενστικτώδης κίνηση μπορεί να είναι να ζητήσετε διαζύγιο και να το κάνετε με όλο τον πόνο – ίσως επειδή υποθέτετε ότι οι άλλοι θα πιστέψουν ότι αυτό είναι το «σωστό» πράγμα που πρέπει να κάνετε. Μπορεί τελικά να είναι έτσι, αλλά πολλά ζευγάρια αναρρώνουν από την απιστία. Δώστε λίγο χρόνο – τουλάχιστον μερικές εβδομάδες – για να συγκεντρώσετε πληροφορίες, να σταθεροποιηθείτε λίγο και να αξιολογήσετε ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές σας. Η πιο σημαντική άμεση απόφαση θα είναι πόσο χρόνο θέλετε να είστε με ή κοντά στον σύντροφό σας καθώς χωνεύετε αυτό το κακό. Κάποιοι ζητούν από τον σύντροφό τους να φύγει. Άλλοι θέλουν να κρατήσουν τον σύντροφο κοντά, για να έχουν επαφή και αλληλεπίδραση. Αυτή η απόφαση εξαρτάται από εσάς. (Σημείωση – εάν σκέφτεστε να φύγετε μόνοι σας, επικοινωνήστε πρώτα με έναν δικηγόρο για να δείτε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό εάν αποφασίσετε ότι ο μόνος δρόμος είναι το διαζύγιο).
- Αναζητήστε υποστήριξη χωρίς κριτική. Εμπιστευτείτε έναν στενό φίλο που δε θα βιαστεί να σας πει ποια πρέπει να είναι η απόφασή σας, αλλά που θα λειτουργήσει ως μη επικριτικό σύστημα υποστήριξης. Κάποιο άτομο με το οποίο μπορείτε να κλάψετε και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας, συμπεριλαμβανομένου του θυμού και της σύγχυσής σας. Επιπλέον, η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη αυτή τη στιγμή. Προτείνω πρώτα τον φίλο γιατί χρειάζεστε άμεση υποστήριξη και μπορεί να μην να βρείτε θεραπευτή για να σας δει αμέσως, βρείτε ωστόσο επαγγελματική βοήθεια.
- Να είστε συμπονετικοί και δυνατοί. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το ακούσετε αυτό, πιθανότατα πονάει και ο/η σύντροφός σας. Το να παραμερίσετε έναν/μια σύντροφο, ιδιαίτερα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι τραυματικό. Έτσι δεν θα πονάτε μόνοι. (Καθώς αντιμετωπίζετε τον πόνο του συντρόφου σας, να θυμάστε ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε μια φαντασίωση για το πώς μπορεί να είναι να είστε με τον νέο σύντροφό σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων ξεκινούν μια νέα ζωή με το νέο σύντροφο, δεν καταλήγουν να μένουν μαζί. Μια εξωσυζυγική σχέση είναι πολύ διαφορετική από το να ζεις με ένα άτομο συνέχεια.)
- Μην εμπιστεύεστε και επαληθεύστε. Εκτός κι αν σας αποκάλυψε την σχέση ο/η σύντροφός σας, το πιθανότερο είναι ότι η ανακάλυψη της δεν πρόκειται να σταματήσει τη σχέση. Ένας/μια σύντροφος μπορεί υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τη σχέση, αλλά πολλοί τελικά μένουν για λίγο και μερικές φορές για πολύ σε αυτή(ή σταματάει προσωρινά αλλά μετά ξαναρχίζει ξανά). Θυμηθείτε ότι ο/η σύντροφός σας έχει αυτή τη σχέση επειδή αισθάνεται καλά, και υπάρχει και το 3ο άτομο που θέλει να ασκεί επιρροή. Για να ξεκινήσει η θεραπεία σε μια υποτιθέμενη μονογαμική σχέση, η εξωσυζυγική σχέση πρέπει να σταματήσει, αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην γίνει αμέσως.
Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο/η σύντροφός σας έχει ακόμα κάτι να κρύψει:
- Αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικά αρχεία
- Βρίσκετε κλειδιά ή ένα τηλέφωνο που δεν αναγνωρίζετε
- Αρνείται να σας επιτρέψει πρόσβαση τις ηλεκτρονικές συσκευές του/της
- Δικαιολογείται όταν βρείτε στοιχεία της σχέσης που δεν έχουν κοινοποιηθεί ανοιχτά («αυτή η κλήση πρέπει να ήταν λάθος» ή «ξέχασα να τον/την μπλοκάρω» αφού σας διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιλογές επικοινωνίας είχαν έχει αποκλειστεί)
- Ταξιδεύει περισσότερο από το αναμενόμενο ή απαραίτητο, μερικές φορές μένει το Σαββατοκύριακο αντί να επιστρέφει στο σπίτι
- Δεν θέλει να αφήσει το τηλέφωνο ανοιχτό για πρόσβαση σε αυτόν ανά πάσα στιγμή
- Περνά πολύ χρόνο στο μπάνιο με τηλέφωνο ή tablet (ή έξω ή μέσα στο αυτοκίνητο)
- Άλλα ψέματα –ακόμα και μικρά– εξακολουθούν να είναι προφανή στη σχέση
- Ο/η σύντροφος κλείνει γρήγορα τα παράθυρα στον υπολογιστή κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιο
- Είναι αμυντικός/ή και όχι μετανιωμένος/η όταν αναφέρετε τις ανησυχίες σας – προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη των πράξεων του/της σε εσάς
- Είναι θυμωμένος/η για τον πόνο σας ή απειλεί να σας χωρίσει αν συνεχίσετε να ενεργείτε
- Συνεχίζουν να συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν νόημα – ο/η σύντροφός σας θέλει να αγοράσει άλλο αυτοκίνητο, παρόλο που δεν φαίνεται να χρειάζεται. Ο/η σύντροφός σας φέρνει στο σπίτι τσάντες με καλούδια από καταστήματα που δεν συχνάζει ποτέ. Ο/η σύντροφός σας φαίνεται πρόθυμος/η να κάνετε πράγματα μόνοι σας αντί να σας συνοδεύει όταν βγαίνετε έξω. Το ένστικτο σας συνεχίζει να σου λέει «κάτι δεν πάει καλά», αν και δεν μπορείς να διασταυρώσετε ακριβώς τι.
Δυστυχώς, είναι αυτό το στάδιο – όταν μια ανακαλυφθείσα σχέση επιστρέφει στα κρυφά- που έχει τον πιο καταστροφικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε ένα ζευγάρι. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον που έχει εξαπατηθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, εάν ο/η απατημένος/η σύντοφος πει πειστικά ότι έχει τελειώσει. Κάνετε προσπάθεια για να διορθώσετε κάποια εμπιστοσύνη και πιστεύετε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, ο/η σύντροφός σας σας διαβεβαιώνει ότι όλα έχουν τελειώσει και μετά η σχέση εμφανίζεται ξανά. Ανακαλύπτεται ότι δεν μπορείτε ούτε να εμπιστευτείτε τον/την σύντροφό σου ΟΥΤΕ να εμπιστευτείτε τα δικά σας ένστικτα στην αξιολόγηση της κατάστασης.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκαλύψετε την εξωσυζυγική σχέση στα υπόλοιπα εμπλεκόμενα άτομα. Έχω μιλήσει με αρκετά ζευγάρια στα οποία ο/η σύντροφος της εξωσυζυγικής σχέσης ήταν γνωστός και παντρεμένος. Εάν ισχύει αυτό, πιστεύω ότι οφείλετε στο τέταρτο άτομο σε αυτή την κατάσταση, να αποκαλύψετε την σχέση. Είναι και δική σας υπόθεση ο σύντροφος της σχέσης να δέχεται πίεση από την άλλη πλευρά για να καθαρίσει την κατάσταση και άκουσα μόνο ευγνωμοσύνη από άτομα που ενημερώθηκαν ότι ‘’ο σύντροφός μου έχει σχέση με τον σύντροφό σας’’. Αν αυτό δεν αρέσει στον σύντροφό σας, πάρτε το ως ένδειξη ότι η καρδιά του δεν είναι πλήρως μαζί σας. Επειδή η δυσφορία από τη κοινοποίηση της εξωσυζυγικής είναι μια από τις συνέπειες της σχέσης.
- Ξεκαθαρίστε ότι ο /η σύντροφός σας πρέπει να δεσμευτεί πλήρως αν θέλει να συνεχίσει μαζί σας και όχι με το άλλο άτομο. Η πλήρης δέσμευση, και η απόδειξη αυτής της δέσμευσης, μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και μπορεί να καταρρεύσει, έτσι είναι αρκετά τρομακτικό.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι σύντροφοι μπορούν να αποδείξουν ότι αλλάζουν τον δρόμο τους και δεν έχουν πλέον σχέση με τον εραστή. (Καθώς διαβάζετε αυτά, θυμηθείτε ότι προστατεύετε την ικανότητά σας να μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά):
- Πλήρης διαφάνεια για όλους τους λογαριασμούς οικονομικών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεφώνου και email – κανένας χρηματοοικονομικός λογαριασμός δεν είναι κρυφός ή εκτός ορίων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών. Επιμείνετε ότι μοιράζονται. Αν ο σύντροφός σας διστάζει, κρίμα. Έχουν κάνει λάθος. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ο σύντροφός σας είναι διαφανής, ενημερώστε τον ότι θα ζητήσετε μια πιστωτικό έλεγχο για να ελέγξετε για κρυφές πιστωτικές κάρτες ή εάν χρειάζεται θα προσλάβετε έναν ντετέκτιβ για να επαληθεύσει ότι κάνει αυτά που σας λέει ότι κάνει (κάντε αυτά τα πράγματα με διαφάνεια – δεν θέλετε να προσθέσετε άλλα ψέματα στη σχέση)
- Η σύντροφος σας αναγνωρίζει ότι έχει προσωπική δουλειά να κάνει – αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τη βελτίωση της πλευράς της της σχέσης
- Ο σύντροφος είναι πρόθυμος να πάει σε ατομική συμβουλευτική και συμβουλευτική ζευγαριών για όσο χρόνο χρειαστεί
- Η σύντροφος είναι πρόθυμη να συζητήσει τον πόνο σας, ακόμα κι αν είναι δύσκολο. (Η ευθύνη για την επιλογή της εξωσυζυγικής σχέσης ανήκει αποκλειστικά στο άτομο που έχει τη σχέση. Υπήρχαν και άλλες επιλογές για την επίλυση προβλημάτων σχέσης. Το οφείλουν σε εσάς να ασχοληθούν με τον πόνο που δημιούργησαν.)
- Ο σύντροφος είναι πρόθυμος να συζητήσει ανοιχτά τη δική του σύγχυση και οδυνηρά συναισθήματά του (και σας προτρέπω να ακούσετε – αν και επώδυνο, υπάρχουν πολλά να μάθουν εδώ)
- Η σύντροφος, αν εξακολουθεί να βλέπει το σύντροφο της εξωσυζυγικής σχέσης, είναι πρόθυμη να αποχωρήσει και να ολοκληρώσει τα επόμενα βήματά της ανοιχτά.
- Εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας.
- Ζήστε τον πόνο σας και αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Ο πόνος είναι έντονος, αλλά μακροπρόθεσμα σας βλάπτει το να τον θάβετε κάπου αντί να τον βιώσετε πλήρως. Εάν τον κρύψετε, δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τι σημαίνει ο πόνος και να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα πίσω από αυτόν. Τελικά, το να προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει σημαίνει ότι όλα ΔΕΝ είναι εντάξει. Επιπλέον, για να προσδιορίσετε με επιτυχία τι είναι καλύτερο για εσάς, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάθε φόβο που μπορεί να έχετε για την αποχώρηση από τη σχέση. Ο φόβος να είστε μόνοι σας μπορεί να σας οδηγήσει να πάρετε αποφάσεις που ΔΕΝ είναι προς το συμφέρον σας. Συμπέρασμα – είστε πάντα καλύτερα χωρίς έναν σύντροφο που δεν υπολογίζει τις ανάγκες σας, από ό, τι να είστε με αυτό το άτομο.
- Μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίστε τους υποκείμενους λόγους που διαλύθηκε η σχέση σας. Κάποιος λόγος προσκάλεσε, ή επέτρεψε μια εξωσυζυγική σχέση. Υπάρχουν συναισθήματα ή συνήθειες ή εθισμοί ή τραύματα ή κάτι άλλο σε έναν ή και στους δύο συντρόφους που έχει κάνει τη σχέση ευάλωτη σε τρίτους. Συνεργαστείτε με έναν σύμβουλο – συνήθως για αρκετό καιρό – για να κατανοήσετε με συμπόνια τις αδυναμίες της σχέση σας και να κάνετε ουσιαστικές βελτιώσεις στον τρόπο που είστε μαζί. Ακούστε και πιστέψτε τις ανησυχίες του συντρόφου σας και φροντίστε να εκφράσετε πλήρως και με συμπόνια τις δικές σας. Εάν δεν κάνετε και τα δύο, κινδυνεύετε να εμφανιστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα επειδή τα υποκείμενα αίτια θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Επιμέλεια μετάφρασης: Dr. Νιόβη Μιχαλοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος