Διαχείριση χρημάτων και ΔΕΠΥ: Αποταμίευση και έξοδα
Η αποταμίευση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και το μέλλον σας. Ίσως θα σας χρησιμεύσει για να πληρώσετε μια έκτακτη ανάγκη, ή ίσως θα πάει στην προκαταβολή ενός νέου σπιτιού, αλλά σε κάθε περίπτωση το ότι έχετε εξοικονομήσει κάποια χρήματα μπορεί να σας προσφέρει πραγματική ηρεμία.
Εάν δεν έχετε κάνει καμία αποταμίευση μέχρι τώρα, ξεκινήστε με λίγα χρήματα σιγά σιγά και κάντε υπομονή με τον εαυτό σας καθώς μαθαίνει αυτή τη νέα συνήθεια. Ίσως θελήσετε να ανοίξετε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό μόνο για αποταμιεύσεις — ή για έναν συγκεκριμένο στόχο, όσο μεγάλος κι αν είναι — και να αφαιρούνται αυτόματα οι άμεσες καταθέσεις από τον μισθό σας. Ίσως ακόμη και να επιλέξετε να μην έχετε χρεωστική κάρτα, για να αποκλείσετε τις παρορμητικές αγορές.
Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας κάνοντας την αποταμίευση διασκεδαστική και αισθητή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα γράφημα με ένα “θερμόμετρο” εξοικονόμησης και να το σημειώνετε καθώς αποθηκεύετε χρήματα ή να δημιουργήσετε ένα γράφημα ράβδων στον υπολογιστή σας και να παρακολουθείτε τις αποταμιεύσεις σας καθημερινά ή εβδομαδιαία. Για βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε μετρητά σε ένα ειδικό βάζο ή σε έναν φάκελο με μια φωτογραφία κολλημένη απ´ έξω από το νέο υπολογιστή π.χ. που θέλετε να αγοράστε με αυτά τα λεφτά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που βάζετε χρήματα στο φάκελο, θα σας θυμάστε γιατί το κάνετε.
Αναπτύξτε ένα σχέδιο εξόδων
Ένα σχέδιο εξόδων ή ένας προϋπολογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για πολλά από τα έξοδα που θα έχετε σε έναν μήνα ή ένα χρόνο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, φυσικό αέριο, νερό) και οι δόσεις δανείου ή κάρτας καταβάλλονται κάθε μήνα, πιθανότατα θα σας φανεί πιο χρήσιμο να κατασκευάσετε ένα μηνιαίο πρόγραμμα βασικών εξόδων που «θα ξοδέψετε πριν αγγίξετε το μισθό σας», πράγμα που σημαίνει ότι όταν παίρνετε έναν μισθό, γνωρίζετε ήδη πόσα από αυτά χρειάζεστε για τα έξοδά σας και θα είναι λιγότερο πιθανό να τα ξοδέψετε για μια ξαφνική επιθυμία σας.
Αρχικά, πρέπει να υπολογίσετε πόσα χρήματα χρειάζεστε κάθε μήνα—γράψτε το ποσό για να μπορείτε να το δείτε. Ένα φύλλο excel μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη αυτού του είδους σχεδίου δαπανών.
Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει στη δημιουργία προϋπολογισμού. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:
- Κάντε μια κύρια λίστα με όλα τα αναμενόμενα έξοδά σας. Συγκεντρώστε ποσά από αγορές που κάνατε τους τελευταίους 12 μήνες. Χρησιμοποιήστε τα αρχεία του βιβλιαρίου επιταγών σας καθώς και τα αντίγραφα κίνησης τραπεζικών και πιστωτικών καρτών.
- Χρησιμοποιήστε λογισμικά διαχείρισης χρημάτων για να συγκεντρώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα App στην αγορά. Μπορεί επίσης να βρείτε χρήσιμο ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel.
- Προσθέστε όλα τα έξοδα από τους τελευταίους 12 μήνες και διαιρέστε δια του 12 για να δείτε μια μέση μηνιαία δαπάνη σας. Στη συνέχεια, οργανώστε το σχέδιο εξόδων ή τον προϋπολογισμό σας και πώς θα το τηρήσετε.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις:
- Εβδομαδιαία ανασκόπηση. Επιλέξτε μια ημέρα της εβδομάδας και καθιερώστε την ως την ημέρα για να ελέγχετε τα έξοδα και τον προϋπολογισμό σας. Προσδιορίστε ποιους λογαριασμούς ή έξοδα αναμένετε για την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, κοιτάξτε ολόκληρο τον μήνα για να αποφασίσετε ποια έξοδα θα πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Πληρώστε όλους τους λογαριασμούς που οφείλονται για εκείνη την εβδομάδα.Τι γίνεται αν χρειαστεί να περιμένετε για μια κατάθεση προτού να έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε όλους τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς σας; Μπορείτε να γράψετε τις επιταγές και να κάνετε μια σημείωση που σας υπενθυμίζει να τις ταχυδρομήσετε μόλις κατατεθούν τα χρήματα. Εάν πληρώνετε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικά, προγραμματίστε τις πληρωμές για την ημέρα που γνωρίζετε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τις πληρωμές σας ηλεκτρονικά. Οι περισσότερες εταιρείες, όπως αυτές της κοινής ωφελείας, τα leasing αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια, και οι εταιρείες πιστωτικών καρτών, διαθέτουν αυτόματα συστήματα πληρωμής λογαριασμών που μπορούν να κάνουν τακτικές αναλήψεις από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, ώστε να μην χρειάζεται καν να ανησυχείτε για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Βεβαιωθείτε ωστόσο, ότι έχετε αρκετά χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό για να καλύψετε προγραμματισμένες πληρωμές.
- Αποταμιευτικός λογαριασμός. Ανοίξτε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και κάντε τακτικές καταθέσεις για κάλυψη ξαφνικών έκτακτων αναγκών αλλά και για εξοικονόμηση για ειδικά αντικείμενα ή ταξίδια.Τα αυτοκίνητα καταστρέφονται, τα κατοικίδια και τα παιδιά αρρωσταίνουν και τα σπίτια χρειάζονται επισκευές ή συντήρηση—σχεδιάζοντας εκ των προτέρων τον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας, θα είστε προετοιμασμένοι για αυτά. Καλό θα ήταν επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα για μη έκτακτες ή ειδικές εκδηλώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ρούχα, εισιτήρια συναυλιών και διακοπές. Εάν έχετε άμεση κατάθεση να κάνετε, μπορείτε να καταθέτετε ένα καθορισμένο ποσό σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου τακτικά ή να ορίσετε ένα ποσό από κάθε μισθό ή μία φορά το μήνα, ανάλογα με την κατάστασή σας.
- Οικονομικό ημερολόγιο. Είναι χρήσιμο να έχετε μια οπτική υπενθύμιση των λογαριασμών σας. Ένα ηλεκτρονικό ή έντυπο ημερολόγιο που παραθέτει όλα τα εισερχόμενα χρήματα και τις ημερομηνίες των αναμενόμενων πληρωμών, όπως ενοίκιο ή δόσεις στεγαστικού, λογαριασμοί, ασφάλειες, πιστωτικές κάρτες, είδη σούπερ μάρκετ και καύσιμα, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τυπικότητα στις πληρωμές σας.
- Χρονοδιάγραμμα διαχείρισης χρημάτων. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να οργανώνουν ιδέες διαχείρισης χρημάτων σε ένα χρονοδιάγραμμα που δείχνει τις οικονομικές δραστηριότητες και τον χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για την ολοκλήρωση της καθεμίας. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας χρονοδιάγραμμα για να ταιριάζει με τους στόχους και τον τρόπο ζωής σας.
- Εφαρμογές που βοηθούν στη διαχείριση χρημάτων. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και προγράμματα εξοικονόμησης ή διαχείρισης εξόδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κινητό ή τον υπολογιστή σας. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν. Καλό είναι να δοκιμάσετε μερικά και να δείτε ποιο είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας.
Απόδοση: Πάντου Κέλλυ, φοιτήτρια Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ.