Εφηβεία με ΔΕΠΥ και οδήγηση
Είμαστε επίσημα στην καρδιά του καλοκαιριού καθώς η ημέρα μεγάλωσε, οι υποχρεώσεις των μαθητών τελείωσαν και οι έφηβοι αποζητούν τις ξέγνοιαστες βόλτες και τι άλλο … μια έξτρα δόση αδρεναλίνης!
Πολλοί είναι οι έφηβοι και μετέφηβοι που αναζητούν την ανεξαρτησία τους μέσω την οδήγησης. Εδώ χρειάζεται να λάβουμε έξτρα μέριμνα!
Η έλλειψη προσοχής και η παρορμητικότητα ως βασικά στοιχεία της ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα επί της ασφάλτου.
Συνήθως, τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι επιρρεπή στα ατυχήματα καθώς παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις, δεν έχουν πάντα τον έλεγχο λόγω του γεγονότος ότι δεν τηρούν με ακρίβεια τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας. Επιπλέον, υπάρχει διαφοροποίηση στους χρόνους αντίδρασης στα αντανακλαστικά τους. Τέλος, είναι γνωστό πως αρκετοί έφηβοι οδηγοί αναζητούν την ικανοποίηση στην επικίνδυνη οδήγηση μέσω της υπερβολικής ταχύτητας και παράτολμων ελιγμών. Συνολικά, οι δυσκολίες στις επιτελικές λειτουργίες, οι ελλείψεις στη δυνατότητα πρόβλεψης και οι δράσεις υψηλού κινδύνου, αποτελούν συμπτώματα της ΔΕΠΥ που δυσχεραίνουν την ομαλή και ασφαλή οδήγηση.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των εφήβων που παίρνουν τα κλειδιά των γονιών τους χωρίς άδεια, για πειραματισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι έφηβοι ζητούν να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης μόνο και μόνο επειδή ενηλικιώθηκαν. Δεν είναι λίγοι οι μετέφηβοι που παίρνουν μέρος σε «κόντρες» επι του δρόμου για επιβεβαίωση και όχι μόνο!
Για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο χρειάζεται εκπαίδευση τόσο στον Κ.Ο.Κ όσο και σε πρακτικές ασφαλούς οδήγησης από πολύ μικρή ηλικία. Η οδήγηση δεν είναι μόνο η εκπαίδευση στο δρόμο αλλά αποτελεί κομμάτι υψηλής αίσθησης υπευθυνότητας, εκμάθησης του νομικού πλαισίου και φυσικά ωριμότητας. Δε θα ήταν κακό αν αντιλαμβανόμαστε ότι οι νεαροί επίδοξοι οδηγοί επιδεικνύουν ανωριμότητα σε κοινωνικές καταστάσεις, να παρατείνουμε το διάστημα της εκπαίδευσης. Η οδήγηση είναι τμήμα μιας ολόκληρης συμπεριφοράς με συνέπειες που μπορεί να είναι μερικές φορές ολέθριες.
- Δώστε από νωρίς ερεθίσματα οδήγησης σε ασφαλείς πίστες οδικής κυκλοφορίας με στόχο την εξοικείωση.
- Γίνετε το σωστό παράδειγμα ως ενήλικες
- Διδάξτε πως να μένετε ασφαλείς με χρήση ζώνης ή κράνους
- Συζητήστε για την ταχύτητα, την απαγόρευση της χρήσης ουσιών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Υπάρχουν σαφείς νόμοι για όλα αυτά.
- Βάλτε όρια στον αριθμό ατόμων που βρίσκονται μέσα σε ένα αμάξι
- Διδάξτε στο παιδί σας να μην επιβαίνει με ενθουσιασμό σε άγνωστα οχήματα
- Είναι σημαντικό το άτομο να «εκπαιδευτεί» ως οδηγός με ΔΕΠΥ, κρατώντας τους περισπασμούς χαμηλά, όπως η μουσική ή η χρήση του κινητού.
Τέλος, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον θεραπευτή ή τον ειδικό ώστε ο «μελλοντικός» οδηγός να αποκτήσει συναίσθηση ευθύνης τόσο του εαυτού του, του οχήματος και φυσικά των άλλων.
Η αυτόνομη πορεία του εφήβου με ΔΕΠΥ αποτελεί το κίνητρο, το όριο όμως αποτελεί το μέσο για να γίνει η ανεξαρτησία πραγματικότητα.
Σοφία Δρόσου, Ψυχολόγος