Close

Εργασίες στα Μαθηματικά

Εργασίες στα Μαθηματικά

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες των μαθηματικών, επειδή ενσωματώνουν δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και επιπλέον, εξετάζουν μαθηματικές έννοιες βασισμένες σε προηγούμενη γνώση. Οι μαθητές πρέπει να θυμούνται και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν μάθει στο παρελθόν. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να ανακαλέσουν βασικές μαθηματικές πράξεις – πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές διευκολύνσεις που μπορείτε να παρέχετε, όσον αφορά τις εργασίες στα μαθηματικά:

  • Υπογράμμιση: Υπογραμμίστε λέξεις κλειδιά και τις βασικές έννοιες. Είναι εύκολο για τους μαθητές να «χάσουν» βασικές πληροφορίες, είτε μέσα στο ίδιο το πρόβλημα είτε στις οδηγίες του. Η υπογράμμιση λέξεων-κλειδιών τους βοηθά να θυμηθούν και τους επαναφέρει εύκολα πίσω, στο τι πρέπει να κάνουν.
  • Προεκτυπωμένα προβλήματα μαθηματικών: Δώστε στους μαθητές φύλλα εργασίας, που να έχουν την εκφώνηση των προβλημάτων προεκτυπωμένη. Όταν μαθητές με ΔΕΠΥ αντιγράφουν την εκφώνηση από τον πίνακα ή από ένα βιβλίο, μπορεί να αντιγράψουν κάποια προβλήματα λάθος. Έτσι, δίνοντας σ’ έναν μαθητή εκτυπωμένες αυτές τις πληροφορίες, αποτρέπεται αυτός ο κίνδυνος.
  • Βοηθήματα διδασκαλίας: Παρέχετε στους μαθητές βοηθήματα διδασκαλίας. Τους δίνουν μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα, για να εξασκήσουν τις μαθηματικές γνώσεις που αποκόμισαν. Τα αντικείμενα αυτά αυξάνουν την ενασχόληση των μαθητών, η οποία με τη σειρά της βοηθά τους μαθητές να μείνουν περισσότερο συνδεδεμένοι με την εργασία.
  • Περιορίστε την ανάγκη να επιδείξουν την λύση ενός προβλήματος: Μην ζητάτε από τους μαθητές, να «δείξουν τη δουλειά τους» επιδεικνύοντας τα βήματα της λύσης σε όλα τα προβλήματα. Στα μαθηματικά προβλήματα, η επίδειξη των βημάτων αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται για να επιλυθεί το πρόβλημα και τα κάνει πιο κουραστικά. Για να δείτε την κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου, ζητήστε από τους μαθητές να δείξουν τα στάδια επίλυσης για το ένα τρίτο των εργασιών και να γράψουν μόνο τις απαντήσεις τους για το υπόλοιπο.
  • Επιπλέον χώρος: Αφήστε αρκετό χώρο στα φύλλα εργασίας, για να λύσουν οι μαθητές τα προβλήματα. Μπορεί να τους είναι πολύ δύσκολο να οργανώσουν και να χωρέσουν απαντήσεις καθαρά σε μικρό χώρο. Δίνοντας περισσότερο χώρο ή χρησιμοποιώντας χαρτί με ενσωματωμένη ευθυγράμμιση, όπως το χαρτί μιλιμετρέ, βοηθάτε τους μαθητές να προετοιμάσουν και να επιλύσουν προβλήματα.
  • Αποφύγετε τις εξετάσεις που εστιάζουν στην ταχύτητα επίλυσης: Οι μαθητές με ΔΕΠΥ ενδέχεται να δυσκολεύονται να μετατοπίσουν την προσοχή τους μεταξύ διαφόρων εργασιών, αλλά είναι ικανοί να συγκεντρωθούν βαθιά σε προβλήματα που τους ενδιαφέρουν. Μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να εμβαθύνουν και ως εκ τούτου να μην αποδίδουν καλά σε τεστ που εξετάζουν και την ταχύτητα.
  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία που να εστιάζουν στις γνώσεις αντί για τη μνήμη: Επιτρέψτε στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν αριθμομηχανή, τυπολόγια, ή λογισμικό Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Οι αριθμομηχανές ή τα μαθηματικά τυπολόγια επιτρέπουν στους μαθητές, να αποκτήσουν πιο προχωρημένες μαθηματικές γνώσεις, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μήπως τους «προδώσει» η απομνημονευτική τους ικανότητα. Τα προγράμματα λογισμικού και τα παιχνίδια οδηγούν αυτόματα έναν μαθητή από το ένα πρόβλημα στο επόμενο. Μόλις απαντηθεί μια ερώτηση, εμφανίζεται η επόμενη. Η δακτυλογράφηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μαθητές που πασχίζουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που απαιτείται στις χειρόγραφες απαντήσεις.

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas


Εγγραφείτε και στη σχετική εκδήλωση ΔΕΠ(Υ) και τεχνικές μελέτης: Πρόγραμμα Κυριαρχίας της ΔΕΠ(Υ) DAVIS®

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο