Close

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;

Είτε έχεις ΔΕΠ-Υ ή όχι, το να διατηρείς τις φιλίες σου μπορεί να είναι δύσκολο όταν η καθημερινότητα σε καταβάλλει. Προτείνουμε αυτές τις στρατηγικές για να κάνετε νέους φίλους και να επιλύσετε θέματα με αυτούς που ήδη έχετε.

Διατήρηση Υπάρχοντών Φιλιών

Το να αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή στις πιο σημαντικές σχέσεις μας είναι σκληρή δουλειά για τον καθένα- ειδικά για έναν ενήλικο με ΔΕΠ-Υ. Η δημιουργία και η διατήρηση φίλων ενέχει το να δημιουργείς (και το να θυμάσαι!) κοινωνικές δεσμεύσεις, και μετά να διατηρείς επαφή- όχι ακριβώς δυνατά σημεία της ΔΕΠ-Υ! Εκτός αυτού, οι εγκέφαλοί μας χρειάζονται περισσότερο χρόνο μόνοι για να ξεκουραστούν και να επεξεργαστούν ερεθίσματα. Οπότε πώς καταφέρνουμε να διατηρούμε τις φιλίες ζωντανές; Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν!

Ανησυχίες για τις Φιλίες

Η διατήρηση σχέσεων μπορεί να μοιάζει σαν δουλειά, ειδικά για ενήλικες που προσεγγίζουν τις φιλίες με αυτές τις στάσεις:
• Δεν έχω όρεξη να βγω
• Μισώ το να ξεχνάω σχέδια
• Δεν έχω αρκετούς φίλους
• Είμαι κακός στο να κρατάω επαφή
• Θα προτιμούσα να περάσω χρόνο στο σπίτι. Είναι αντικοινωνικό;

Στην πραγματικότητα ο καθένας μπορεί να κάνει την κοινωνικοποίηση πιο διασκεδαστική! Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Το να μαθαίνεις πως να κάνεις φίλους ως ενήλικας μπορεί να είναι δύσκολο, στο τέλος όμως προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση.

Γιατί Είναι Σημαντικοί οι Φίλοι

Οι φίλοι δρουν σαν φυσική θεραπεία- υποστηρίζουν ακόμα και στα πιο δύσκολα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ και σε καθησυχάζουν με χαμόγελο όταν νιώθεις απόρριψη ή αποθάρρυνση. Το κλειδί είναι να βρεις φίλους που κατανοούν, και δέχονται την ΔΕΠ-Υ σου, οπότε θα καταλάβουν αν πηδάς από θέμα σε θέμα ή ξεχνάς ακόμα και το όνομα της γάτας τους.

Πόσοι Φίλοι Είναι Αρκετοί;

Η ποιότητα των φιλιών είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Η δεκτικότητα και η κατανόηση στις σχέσεις είναι αυτό που κάνει τους καλούς φίλους. Μπορεί να είναι καλό να έχεις ένα συνδυασμό φίλων με ΔΕΠ-Υ, που μπορούν να συμμεριστούν τις δυσκολίες σου, και χωρίς ΔΕΠ-Υ, που μπορούν να είναι το yin στο ανοργάνωτο, αφηρημένο, δημιουργικό yang σου.

Πώς Να Κάνετε Φίλους

Μην απελπίζεστε αν αισθάνεστε τα πάρτι σα μπελά∙ το να ακούς δεν είναι πάντα εύκολο. Γνωρίζετε τις αντοχές σας για κουβέντα, και παραμείνετε μέσα σε αυτό το όριο. Έχετε έτοιμη μια δικαιολογία για να βγείτε από τη συζήτηση, όπως το να πάτε στην τουαλέτα. Ή, εγκαταλείψτε την προσπάθεια να θυμηθείτε τις λεπτομέρειες μια συζήτησης, και προτιμήστε τη γενική ιδέα. Σκεφτείτε τη φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε σε κοινωνικές περιστάσεις. Αναλογιστείτε τις προκλήσεις στις σχέσεις σας, και ελάτε προετοιμασμένοι με στρατηγικές για να τις νικήσετε.

Πώς να Παραμείνετε Φίλοι

Άπαξ και δημιουργήσετε μια σύνδεση φιλίας, το κλειδί για να κρατήσετε ζωντανή την φιλία είναι να δίνετε προσοχή και να θυμάστε σημαντικά πράγματα όπως το όνομα του παιδιού τους ή πού δουλεύουν. Θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στην διατήρηση επαφής, και να προγραμματίσετε προσπάθειες επανένωσης. Δοκιμάστε να κρατήσετε ημερολόγιο φιλίας όπου να καταγράφεται η τελευταία φορά που μιλήσατε σε σημαντικούς ανθρώπους, ή να προγραμματίσετε υπενθυμίσεις μέσω email για την διατήρηση επαφής. Μια ακόμα καλή ιδέα: Ζητήστε από τους φίλους σας να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να σας καλέσουν όταν φεύγουν για να σας συναντήσουν, ώστε να μην καθυστερήσετε.

Πώς να Βρείτε Χρόνο

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για κοινωνικοποίηση μετά την ενασχόληση με την καθημερινή ζωή. Αλλά οι κοινωνικές εκδηλώσεις δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκες υποθέσεις. Μερικές φορές μια γρήγορη επανένωση είναι αρκετή. Βάλτε 10 λεπτά στην άκρη κάθε μέρα. Επιλέξτε ένα φίλο τη φορά, και κάντε την προσπάθεια να του τηλεφωνήσετε ή να στείλετε email. Οργανώστε ένα γεύμα με ένα φίλο κάθε μήνα, ή μοιραστείτε τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που σας αρέσουν περισσότερο, όπως το ποδήλατο ή το τζόκινγκ, αντί για καθιστά δείπνα.

Πώς να Καταλάβετε Τι Πήγε Λάθος

Αν παρατηρήσετε ότι οι φίλοι σας δεν ανταποκρίνονται, είναι στιγμή να ανακαλύψετε τι μπορεί να έχει πάει λάθος, προτού μερικές εβδομάδες από αναπάντητες κλήσεις γίνουν ρήξη μιας φιλίας. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ειδωθήκατε ή μιλήσατε. Θίξατε ένα ευαίσθητο θέμα; Ξεχάσατε τα γενέθλιά τους; Είπατε κάτι προσβλητικό κατά λάθος; Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με μια συγγνώμη ή την ειλικρινή σας σύγχυση νωρίτερα παρά αργότερα.

Δουλέψτε Πάνω στην Αυτοεπίγνωση

Οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ δεν αναγνωρίζουν πάντα πότε έχουν φερθεί απρεπώς σε μια σχέση. Έχετε το νου σας στη γλώσσα του σώματος που δίνει σημάδια ότι κάτι πάει λάθος- σφιγμένα χείλη, σταυρωμένα χέρια. Να είστε ευαίσθητοι σε μη λεκτικά σήματα όπως η απότομη διακοπή μιας συζήτησης. Ξαναπαίξτε τη συζήτηση στο κεφάλι σας και ψάξτε για οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι προκλητικό. Μετά, ρωτήστε τους φίλους σας αν κάνατε κάτι προσβλητικό.

Πώς να Επανορθώσετε

Παραδεχτείτε το όταν έχετε φερθεί λάθος σε μια σχέση, και μετά ζητήστε συγγνώμη. Βεβαιωθείτε ότι φέρνετε εις πέρας τις δεσμεύσεις σας- κρατήστε τα ραντεβού που έχετε κάνει με φίλους. Ακούστε όταν οι φίλοι σας μιλούν, και προσπαθήστε να μην μιλάτε πάρα πολύ. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για τους φίλους σας, και προσπαθήστε να το κάνετε σημαντικό στη φιλία σας. Να έχετε επίγνωση και να προβλέπετε τι χρειάζεστε, και σε τι απλά δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Πώς να Αναζωπυρώσετε Φιλίες

Επιλέξτε τρία άτομα με τα οποία απολαμβάνατε χρόνο μαζί. Ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί σταματήσαμε να μιλάμε; Μου λείπουν; Αν ναι, δεν είναι πολύ αργά να τους φέρετε πίσω. Μην κολλάτε στο να στείλετε κάρτα για κάθε γενέθλια. Μια απλή κλήση για να πείτε, «Μου λείπεις» συχνά είναι αρκετή. Στείλτε ένα σύντομο μήνυμα που να λέει πώς είσαστε από τότε που χάσατε επαφή. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να βρεθείτε ξανά και να αναπολήσετε. Χρησιμοποιήστε τις διακοπές ως χρόνο για να δώσετε στις σχέσεις κάτι πάνω στο οποίο να χτίσουν το Νέο Έτος.

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο