Η ΔΕΠΥ στα κορίτσια είναι μια πρόκληση που μπορούμε να την διαχειριστούμε
Η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αναλογιστούμε πως θα γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων στην επιστήμη, εμβαθύνοντας στις περιπτώσεις ΔΕΠ-Υ η οποία αφορά και το γυναικείο φύλο.
Το φύλο και οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν ποια συμπτώματα είναι κυρίαρχα, για αυτό τον λόγο πολλές φορές η ΔΕΠ-Υ στις γυναίκες περνάει απαρατήρητη. Οι «κανόνες» του θηλυκού φύλου μπορεί να αναγκάσουν τα κορίτσια να «κρύψουν» τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.
Τα στερεότυπα που κυριαρχούν, γύρω από την τακτοποίηση, την συμμόρφωση, μπορεί να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αρνηθούν προσωπικές δυσκολίες. Συχνά λοιπόν, τα κορίτσια «πέφτουν» σε λάθος διάγνωση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό (με προσωπικό ενδοψυχικό κόστος) να αντισταθμίζουν τα συμπτώματα τους.
Είναι εμφανές ότι η ανισότητα στην επιστημονική σταδιοδρομία δεν έχει υπερκεραστεί ούτε με την επιτευχθείσα ισότητα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν αυτή τη στιγµή την πλειοψηφία του συνόλου των σπουδαζόντων φοιτητών, αποτελούν παγκοσµίως µια µικρή µειοψηφία στις επιστηµονικές θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου.
Επιπλέον μια σειρά από προκαταλήψεις και έμφυλα στερεότυπα – σχετικά με τις επιδόσεις και τις δυνατότητες των γυναικών σε τομείς, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, λειτουργούν αποτρεπτικά στην πρόσβαση των γυναικών στους επιστημονικούς κλάδους. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες επωμίζονται την κοινωνική αναπαραγωγή, τη φροντίδα τους σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, την περίθαλψης των γηραιότερων μελών της οικογένειας. Το δεδομένο αυτό δημιουργεί διάφορες ανισορροπίες μεταξύ επαγγελµατικής και προσωπικής ζωής, δυσχεραίνοντας την επιστημονική σταδιοδρομία των γυναικών.
Πρέπει να αναφέρουμε πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να συντρέχει σε όλα καλώντας να αντιμετωπίσει παράλληλα και τη ΔΕΠ-Υ.
Η ορθή και ολοκληρωμένη διάγνωση των κοριτσιών με ΔΕΠΥ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για να λαμβάνουν σωστή θεραπεία και αποκατάσταση. Έτσι, θα στηριχθεί το όνειρο όσων κοριτσιών με ΔΕΠΥ θέλουν να αποτελούν μέρος μιας επιστημονικής κοινότητας.
Οι δυσκολίες της ΔΕΠΥ, όταν γίνουν γνωστές δεν θα αποτελούν τροχοπέδη ικανή να τις αποτρέψει να μείνουν μακριά από την εμπλοκή τους σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Η λήψη θετικών μέτρων δράσης προκειμένου να υποστηριχθεί η θέση των γυναικών στην επιστήμη, η ενθάρρυνση της συµµετοχής των γυναικών στην επιστηµονική σταδιοδροµία, αποτελούν αναγκαία βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη, για τη θεμελίωση της ισότιμης πρόσβασης των γυναικών και των κοριτσιών με ΔΕΠΥ σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.