Close

Μελέτη στο σπίτι

Μελέτη στο σπίτι

12 Στρατηγικές για τη μελέτη στο σπίτι για παιδιά που τη μισούν, από τη Susan Kruger, M.Ed.


Το να βγάζουν τα παιδιά σας από τη μέση τη μελέτη στο σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κάνουν γρήγορα ούτε ότι πρέπει να επιμένετε εσείς περισσότερο και να είστε από πάνω τους μέχρι να κουραστούν.
Σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές, οι οποίες είναι φιλικές για παιδιά με ΔΕΠΥ για την δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος, την αποφυγή της εξάντλησης και της ανάπτυξης των οργανωτικών τους δεξιοτήτων.

Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την εργασία στο σπίτι;

Ρωτήστε οποιοδήποτε γονιό σχετικά με την ανατροφή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ και αργά ή γρήγορα, η συζήτηση θα στραφεί στη μάχη για τα μαθήματα στο σπίτι. «Δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο χρόνο χρειάζεται ο γιός μου για να τελειώσει τις ασκήσεις,» θα πει. «Θα αλλάξει ποτέ αυτό;» Ναι, θα αλλάξει. Υπάρχουν στρατηγικές και μυστικά για τις εργασίες παιδιών με ΔΕΠΥ που θα επιφέρουν αποτελεσματικότερη μελέτη. Μην αποκαλύψετε στο παιδί σας ποια στρατηγική θα χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, αφήστε το να επιλέξει μόνο του. Η επιλογή είναι ο βασικός παράγοντας για την απόκτηση κινήτρων.

Πώς πρέπει να αρχίσουμε τα μαθήματα;

Όταν καθίσετε για πρώτη φορά να ασχοληθείτε με τα μαθήματα, αφιερώστε δύο λεπτά για να βάλετε τα διάφορα φυλλάδια και χαρτιά στους κατάλληλους φακέλους. Χρησιμοποιήστε τα επόμενα οχτώ λεπτά για να ξαναδιαβάσετε τις σημειώσεις ή φυλλάδια και οδηγίες από το σχολείο. Αυτά τα δέκα λεπτά σας θα εξοικονομήσουν χρόνο από την αναζήτηση και την μελέτη. Θα συνηθίσετε γρήγορα να τοποθετείτε τις εργασίες στο σωστό φάκελο. Ο καθημερινός έλεγχος των σημειώσεων του σχολείου μεταφέρει τις πληροφορίες στην μακροπρόθεσμη μνήμη, κερδίζοντας από το χρόνο μελέτης αργότερα την περίοδο των εξετάσεων.

Πόση ώρα πρέπει να ασχολούμαστε με τα μαθήματα στο σπίτι;

Ορίστε ένα χρονόμετρο και περιορίστε κάθε μελέτη σε 30 λεπτά. Προκαλέστε τον εαυτό σας να ολοκληρώσετε μια συγκεκριμένη εργασία μέσα σε αυτό το χρονικό όριο. Η αδρεναλίνη της πρόκλησης θα βελτιώσει την προσοχή σας.

Ποιο θα ήταν ένα λογικό διάλειμμα από τα μαθήματα;

Τόσο το σώμα σας όσο και ο εγκέφαλός σας χρειάζονται συχνά διαλείμματα. Ρυθμίστε ένα άλλο χρονόμετρο για πέντε λεπτά και στην συνέχεια κάντε αλματάκια, τρέξτε μέχρι ένα σημείο και τεντωθείτε. Ξεκινήστε ένα άλλο κομμάτι εργασιών για 30 λεπτά. Ίσως ακούγεται πολύ απλό για εργασίες, αλλά αυτά τα διαλείμματα σας κρατούν σε εγρήγορσή για να ολοκληρώσετε την εργασία σας πιο γρήγορα. Μετά από δύο εβδομάδες, θα διαπιστώσετε ότι αυτό το διάλειμμα για πέντε λεπτά θα μειώσει σημαντικά την αναβλητικότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Πώς μπορούμε να κρατάμε οργανωμένες τις ασκήσεις μας;

Πολλοί μαθητές με ΔΕΠΥ, που χρησιμοποιούν μια ατζέντα ή ένα ημερολόγιο ξεχνούν να το χρησιμοποιούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Κρατήστε την ατζέντα σας σε ένα φάκελο με ένα στυλό και ένα συνδετήρα για να επισημάνετε την τρέχουσα σελίδα σας. Θα χρειαστούν λίγα μόνο βήματα για να έχετε πρόσβαση στο πρόγραμμά σας και να γράψετε τις εργασίες και τις υπενθυμίσεις. Έτσι δεν θα χάνετε χρόνο αργότερα, καλώντας τους φίλους σας για να μάθετε τις εργασίες για το σπίτι.

Ποιο θα ήταν το καλύτερο σνακ μετά από το σχολείο;

Όταν τα παιδιά κάνουν μαθήματα στο σπίτι, θα ήταν καλό να πιούν ένα ρόφημα με ζάχαρη, λέει ο Russell Barkley, PhD, συγγραφέας του Taking Charge of ADHD. Λεμονάδα ή ενεργειακά ροφήματα για αθλητές είναι καλές επιλογές. Αυτά τα ροφήματα παρέχουν γλυκόζη στον εγκέφαλο σας, η οποία αποτελεί την μόνη πηγή «καυσίμου». Όσα περισσότερα καύσιμα έχετε, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να εργαστείτε αποτελεσματικά και με καλύτερη απόδοση.

Nα προσπερνάμε τα δύσκολα προβλήματα στα μαθήματα;

Εάν συναντήσετε μία δύσκολη άσκηση που θα σας προκαλέσει σύγχυση επισημάνετε ή κυκλώστε την και προχωρήστε παρακάτω. Όσο περισσότερο σκέφτεστε κάτι που δεν καταλαβαίνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανησυχία σας, και όσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία σας, τόσο λιγότερη ενέργεια θα έχετε για το υπόλοιπο της εργασίας σας. Εστιάστε σε αυτά που σας φαίνονται πιο εύκολα. Πηγαίντε τα δύσκολα προβλήματα στον δάσκαλό σας στην αρχή του μαθήματος και ζητήστε την βοήθεια του.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να οργανώσουμε τις σχολικές σημειώσεις;

Ο εγκέφαλός σας θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες με τρεις τρόπους: μέσα από τα μάτια κατά την ανάγνωσή τους, το στόμα σας όπως τις λέτε και τα αυτιά σας καθώς ακούτε την δική σας φωνή. Αυτό βελτιώνει την εστίαση και τη μνήμη σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθούμε στα τεστ;

Το να γράφετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις για ένα διαγώνισμα σας βοηθά να μάθετε καλύτερα, από την απλή απαγγελία ή την απομνημόνευση. Η διαδικασία αυτή σας αναγκάζει να ανακαλέσετε τις πληροφορίες σε υψηλότερο επίπεδο. Η σκέψη αυτή σε υψηλότερο επίπεδο σας βοηθά να μάθετε περισσότερα πράγματα, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσετε στην μελέτη των μαθημάτων.

Πόσο ώρα χρειάζεται να διαβάσεις;

Διαβάστε τις σχετικές ενότητες από το σχολικό βιβλίο, αλλά μην διαβάσετε κάθε λέξη. Διαβάστε τις επικεφαλίδες, τα διαγράμματα, τις λεζάντες στις φωτογραφίες και τις εικονογραφήσεις για να ξεκινήσετε. Ορίστε ένα χρονόμετρο και αφιερώστε 30 λεπτά για την επανάληψη ενός κεφαλαίου από το σχολικό βιβλίο. Η αρχική αυτή κατανόηση της πληροφορίας θα σας βοηθήσει να ξεμπερδέψετε πιο γρήγορα με τα μαθήματα.

Πόση επανάληψη χρειάζεται;

Κάντε επανάληψη τα κεφάλαια του βιβλίου πριν την διάλεξη του εκπαιδευτικού για αυτό το μάθημα. Αυτή η διαδικασία δίνει στον εγκέφαλό σας αρκετές γνώσεις ώστε να σας βοηθήσει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην τάξη. Μπορείτε έτσι να μειώσετε το χρόνο μελέτης στο σπίτι, αν έχετε κατανοήσει καλύτερα το υλικό πριν την τάξη.

Πώς ξυπνάς το πρωί έναν εγκέφαλο με ΔΕΠΥ;

Τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι γκρινιάρικα το πρωί, οπότε είναι εύκολο να ξεχάσουν τα πράγματα τους και να οργανωθούν. Καλύτερα από βραδύς να τα βοηθήστε να συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους, τα βιβλία, τα σημειωματάρια και τα σχολικά είδη και να τα βάλουν την τσάντα τους πριν πάνε για ύπνο. Όταν δεν έχουν να αντιμετωπίσουν το χάος το πρωί, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παραμείνουν συγκεντρωμένα κατά την διάρκεια της μέρας. Όσο πιο ήρεμη είναι η μέρα τους, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρειαστούν για τα μαθήματά τους στο σπίτι το βράδυ.

Πηγή Μετάφραση: Τσιρώζη Ελενα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο