Οι καλύτερες καριέρες για ενήλικες με ΔΕΠΥ
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συνήθως θεωρείται διαταραχή παιδικής ηλικίας, ωστόσο μέχρι και το 50% των παιδιών με ΔΕΠΥ μεγαλώνουν και συνεχίζουν να έχουν ΔΕΠΥ και στην ενήλικη ζωή. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στους ενήλικες, όπως η αποδιοργάνωση, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η ευκολία στο να βαριέσαι και να χάνεις το ενδιαφέρον σου δυσκολεύουν την καλή απόδοση στην εργασία. Αλλά με τη σωστή επιλογή καριέρας και συμβουλές διαχείρισης, η εργασιακή ζωή ενός ενήλικα με ΔΕΠΥ μπορεί να γίνει επιτυχημένη.
1. Ελεύθερος/η Επαγγελματίας
“Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ τείνουν να είναι πολύ επιτυχημένοι όταν βρουν αυτό που τους ταιριάζει”, λέει η Jane Massengill, πιστοποιημένη coach ενηλίκων με ΔΕΠΥ για περισσότερα από 30 χρόνια. “Οι περισσότεροι από τους ενήλικους πελάτες μου με ΔΕΠΥ είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες”. Το να έχεις την δική σου επιχείρηση απαιτεί αφοσίωση και θάρρος, αλλά η ανταμοιβή για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που εργάζονται έτσι είναι η ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρεις ένα σύστημα οργάνωσης που σου ταιριάζει και να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα, όμως το κλειδί είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις. “Το πιο σημαντικό είναι να απασχολούνται σε μια δουλειά που τους παθιάζει”, εξηγεί η Massengill. “Αλλιώς τείνουν να βαριούνται και να χάνουν το ενδιαφέρον τους”.
2. Πωλητής/τρια Προμηθειών
Το να είσαι ένας υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητος πωλητής συνήθως απαιτεί πανεπιστημιακή εκπαίδευση και καλές κοινωνικές δεξιότητες. Συνήθως, και οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι προσιτές στους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Παραδείγματος χάριν, ο David G. Hanley έχει υπάρξει επιτυχημένος πωλητής για πάνω από 30 χρόνια. Αν και πολλές φορές δυσκολεύεται με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης και η ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών εργασιών, η ικανότητα του να είναι ανεξάρτητος και να ορίζει το δικό του πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. “Η ανεξάρτητη εργασία μου έχει επιτρέψει να αναπτύξω αυτοπεποίθηση,” δήλωσε ο Hanley. “Μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω ένα σύστημα που μου επιτρέπει να εργάζομαι με τον δικό μου ρυθμό, παρά να ακολουθώ έναν προκαθορισμένο.”
3. Ιατρική: Γιατρός ή Νοσοκόμος/α
Ναι μεν, το μπείς στον τομέα της ιατρικής ως γιατρός ή νοσοκόμος/α απαιτεί χρόνια σπουδών, αλλά πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ βρίσκουν αυτόν τον τομέα αρκετά ενδιαφέρον και απαιτητικό ώστε να κρατήσει την προσοχή τους. Οι προκλήσεις της δουλειάς μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές ώρες και πολλή γραφειοκρατία. Υπάρχει και η θετική πλευρά: “Η υψηλή ενέργεια, η ποικιλία, οι καλές σχέσεις ασθενών – προσωπικού και οι συνάδελφοι που βοηθούν στη λειτουργία της επιχείρησης μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στους ενήλικες με ΔΕΠΥ στον τομέα της ιατρικής”, δήλωσε η Massengill.
4. Τομέας της τέχνης (entertainment)
Για να εισέλθεις σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται ταλέντο, αρκετή τύχη και επιμονή, σύμφωνα με τη Massengill, της οποίας πελάτισσά της είναι η τραγουδίστρια – τραγουδοποιός Joan Baez. Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, όπως ο Howie Mandel, ο χώρος της τέχνης προσφέρει υψηλή δημιουργικότητα και τη δυνατότητα να ορίσεις το δικό σου πρόγραμμα, πράγμα που βοηθά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. “Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να φεύγεις στην ώρα σου για ταξίδια, να παραμένεις οργανωμένος και να αφιερώνεις χρόνο από το πρόγραμμά σου για διασκέδαση και άσκηση,” είπε η Massengill.
5. Στρατιωτική Καριέρα
Η στρατιωτική καριέρα απαιτεί απλά ένα απολυτήριο λυκείου και έναν αστυνομικό έλεγχο. Αν στοχεύσεις να γίνεις αξιωματικός τότε πρέπει να αναρριχηθείς ιεραρχικά, ή να ολοκληρώσεις ανώτερες σπουδές. “Η δράση, η αυστηρή δομή και η σωματική άσκηση που περιλαμβάνει η στρατιωτική καριέρα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε ενήλικες με ΔΕΠΥ,” λέει η Massengill. Όσον αφορά την αρνητική πλευρά, κάποιοι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να επαναστατήσουν ενάντια στην αυστηρή πειθαρχία και έλεγχο, τα οποία συνδέονται με την στρατιωτική καριέρα.
6. Αστυνομικοί και Πυροσβέστες
Τα επαγγέλματα αυτά απαιτούν ειδική εκπαίδευση και μπορεί να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για μια θέση. Ωστόσο, η ένταξη στο αστυνομικό ή πυροσβεστικό σώμα μπορεί να ταιριάζει σε έναν ενήλικα με ΔΕΠΥ. Πολλοί αστυνομικοί και πυροσβέστες αγαπούν το επάγγελμα τους. Αυτά τα επαγγέλματα έχουν δράση και ποικιλία και πρέπει να βασίζονται σθεναρά στις ικανότητες και την κρίση των αστυνομικών ή πυροσβεστών, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι βαρεμάρας, γραφειοκρατίας και μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν άτομα εξουσίας, που μπορούν να κάνουν το επάγγελμα απαιτητικό για κάποιους ενήλικες με ΔΕΠΥ.
Η ΔΕΠΥ κατά την εργασία
Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ επιτυγχάνουν σε καριέρες που προσφέρουν δημιουργικότητα, ανεξαρτησία και ποικιλία. Οι καριέρες που μπορεί να είναι δύσκολες για ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι αυτές που απαιτούν άκαμπτα προγράμματα και αυστηρές ημερομηνίες καθώς και κάποιες που βασίζονται σε λεπτομέρειες. “Κάποιες φορές χρειάζεται να πάρω μια βαθιά ανάσα και να μετρήσω ως το 100 για να ελαφρύνω τη βαρεμάρα και να μειώσω το άγχος μου,” δήλωσε ο Hanley. “Έχω μάθει να μην αντιδρώ υπερβολικά σε καταστάσεις ή ανθρώπους και να είμαι πιο υπομονετικός. Ένα διάλειμμα για να απολαύσω τη δουλειά μου στην αυλή, διαβάζοντας ιστορία ή απλώς ονειροπολώντας με βοηθά να παραμένω σώφρων”.
Απόδοση: Πάντου Κέλλυ, Φοιτήτρια Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ