Όταν η ΔΕΠΥ περνάει απαρατήρητη: η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Η ΔΕΠΥ ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη ή να αποδοθεί σε λάθος αίτια ή ακόμα να προβάλει ως η αιτία που δικαιολογεί όλα τα προβλήματα ενός παιδιού. Ακριβώς για αυτό, πολύ συχνά είτε δεν αναγνωρίζεται ή γίνεται διάγνωση καραμέλα. Αποτέλεσμα; Ταλαιπωρία των παιδιών, αθέλητη κακοποίηση από τους μη ενημερωμένους γονείς και δασκάλους που οδηγούν σε περιθωριοποίηση του παιδιού, απόρριψη από την οικογένεια και τον δάσκαλο, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Οι παρακάτω μαρτυρίες, από αληθινά περιστατικά οικογενειών, δείχνουν τους πιθανούς δρόμους που ανοίγονται αν στην πάλη για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ συνεργάζονται όλοι οι ειδικοί. Η πρώτη μου φορά «Θυμάμαι την πρώτη φορά. Η πληροφορία ήρθε από έξω, με έναν πολύ σκληρό τρόπο, από μια δασκάλα στα προνήπια η οποία είπε την εξής κουβέντα: τον έχουμε κατατάξει στα προβληματικά παιδιά! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό! Ο όρος βέβαια προβληματικός ήταν…. προβληματικός. Ασαφής, αγχωτικός αλλά και τραυματικός. Μου πήρε πολλά χρόνια να καταλάβω τι συμβαίνει ακριβώς και ποια είναι τα προβληματικά στοιχεία».
- Ο μη ενημερωμένος εκπαιδευτικός κρίνει, τρομάζει και τραυματίζει παιδί και οικογένεια.
- Τα παιδιά θεωρούνται ανεύθυνα ή αδιάφορα ενώ είναι αφηρημένα.
- Παιδιά εύκολα χαρακτηρίζονται άτακτα, ξεροκέφαλα και αδιάφορα, ενώ μπορεί να είναι πρόθυμα να κάνουν αυτά που τους λες, αλλά στη διαδρομή τα έχουν ξεχάσει.
- Γονιός που δε βλέπει, έχει, πολύ πιθανόν, ο ίδιος αδιάγνωστη ΔΕΠΥ και δεν του έχει περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Άλλες φορές πάλι δε θέλει να αποδεχτεί μια πραγματικότητα.
- Λόγω άγνοιας, ο εκπαιδευτικός δε συνδυάζει τον παρορμητισμό, την υπερκινητικότητα και τη δυσκολία στη λεπτή κινητικότητα και το συντονισμό κινήσεων. Η ΔΕΠΥ συχνά σχετίζεται με άλλες νευροαναπτυξιακές δυσκολίες όπως τη δυσλεξία και τη διαταραχή συντονισμού των κινήσεων.
- Παιδιά με ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, ανυπόμονα, απερίσκεπτα, συχνά παθαίνουν ατυχήματα και φυσικά θεωρούνται άτακτα!
- Συνήθως μια μαθησιακή δυσκολία θα πρέπει να υποψιάσει το γονιό ή τον εκπαιδευτικό. Αν δεν υποστηριχτεί έγκαιρα το παιδί, του δημιουργείται σιγά-σιγά άρνηση για τη μάθηση
- Περιθωριοποιείται παιδί και γονιός. Συχνά παιδιά με ΔΕΠΥ εκφοβίζουν είτε γίνονται θύματα εκφοβισμού.
- Η κατάθλιψη είναι μία από τις συνηθισμένες συννοσηρές διαταραχές.
- Γονιός ενημερώνει, εκπαιδεύει, μάχεται, εξαντλείται.
- Ο γονιός ξαναπάει σχολείο! Αλλά χαλάει τις σχέσεις του με το παιδί. Το νοικοκυριό λυγίζει οικονομικά, και αν υπάρχουν άλλα παιδιά μέσα στην οικογένεια, συχνά παραμελούνται.
- Είναι ‘ξερόλες! Δεν επιδέχονται υποδείξεις. Το παιδί γίνεται υπερβολικά ισχυρογνώμον και αντιδραστικό, διαπληκτίζεται συχνά με ενήλικες και αρνείται να υπακούσει σε κανόνες.
- Η σημασία της αναγνώρισης, της αποδοχής και της στήριξης από οικογένεια και ειδικούς σε συνεργασία με το παιδί είναι η αρχή για κάθε χρόνιο νόσημα!
- Δεπυ η συνηθισμένη: Μαζί με το άσθμα και την χρόνια ωτίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες χρόνιες διαταραχές.
- Σχολείο: Μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά ή και να αποτύχουν στο σχολείο, παρά τη φυσιολογική ή αυξημένη νοημοσύνη τους.
- Δυσπραξία: Συχνά υπάρχουν αναπτυξιακές δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό κινήσεων. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι συχνά άγαρμπα, ατσούμπαλα.
- Κοινωνικές δεξιότητες: Η ΔΕΠΥ δυσκολεύει τι φιλίες. Μιλάει πολύ, διακόπτει, δε περιμένει τη σειρά του…
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση: νιώθουν μόνα, αδικημένα και παρεξηγημένα.
- Συγκρουσιακές σχέσεις είναι συνηθισμένες στην οικογένεια όταν δεν αναγνωρίζεται η ΔΕΠΥ.
- Παρορμητισμός και υπερκινητικότητα συχνά οδηγούν το παιδί σε επικίνδυνες συμπεριφορές και ατυχήματα.