Close

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μελετήσει όταν βαριέται εύκολα;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μελετήσει όταν βαριέται εύκολα;

“Εξηγώ στους μαθητές μου, ότι όσο πιο ενεργητικά είναι στη μελέτη τους, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθουν την ύλη και να κρατήσουν το μυαλό τους συγκεντρωμένο στη διαδικασία. Ακολουθεί μια ιδέα που είναι αποτελεσματική για αυτούς”,  από τηLeslie Josel

Ερώτηση: “Η 14χρονη κόρη μου βαριέται εύκολα, ειδικά όταν διαβάζει. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους μελέτης, αλλά στην πραγματικότητα της αρέσουν και χρησιμοποιεί μόνο οδηγούς μελέτης. Έχετε κάποια συμβουλή για να γίνουν οι οδηγοί μελέτης πιο διασκεδαστικοί, έτσι ώστε να μην βαριέται;”

Απάντηση: Είναι θαυμάσιο που η κόρη σας βρήκε ένα εργαλείο μελέτης που της ταιριάζει και της αρέσει να το χρησιμοποιεί. Οι περισσότεροι μαθητές δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα εργαλεία μελέτης – ή δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις αποτελεσματικές τεχνικές μελέτης, πάνω από το 83% των μαθητών επιλέγουν να ξανά διαβάσουν τις σημειώσεις ή τα βιβλία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, το επαναλαμβανόμενο διάβασμα είναι η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος μελέτης. Θεωρώ ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μαθητές με ΔΕΠΥ.

Ως ακαδημαϊκός και life coach για μαθητές με ΔΕΠΥ και μαθησιακές διαταραχές, αφιερώνω μεγάλο μέρος του χρόνου μου στη διδασκαλία δεξιοτήτων μελέτης. Εξηγώ στους μαθητές μου ότι όσο πιο ενεργητική κάνουν τη μελέτη, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθουν την ύλη και να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους απασχολημένο στη μελέτη. Ακολουθεί μια ιδέα που έχει φανεί αποτελεσματική για αυτούς.

Ανακατέψτε τον οδηγό μελέτης σα τράπουλα

Πώς μπορούμε λοιπόν, να βάλουμε ενέργεια, διασκέδαση και δράση στη διαδικασία του οδηγού μελέτης; Κάνοντας αυτό που ονομάζω “ανακάτεμα του οδηγού μελέτης”. Βάλτε την κόρη σας να ακολουθήσει βήμα προς βήμα την παρακάτω διαδικασία για να πάει τους οδηγούς μελέτης των καθηγητών της στο επόμενο επίπεδο.

  1. Όταν σας δίνεται ένας οδηγός μελέτης στην τάξη, είτε πάρτε επιπλέον αντίγραφα είτε φτιάξτε μόνοι σας αντίγραφα. Αν κανένα από τα δύο δεν είναι εφικτό, ξαναγράψτε τον οδηγό μελέτης από την αρχή.
  2. Συμπληρώστε πλήρως το πρώτο αντίγραφο χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις σας, τα σχολικά βιβλία και τα παλιά τεστ και κουίζ. Στη συνέχεια, ελέγξτε το και βάλτε το στην άκρη.
  3. Συμπληρώστε το δεύτερο αντίγραφο απ΄ έξω. Αφήστε κενό ό,τι δεν γνωρίζετε.
  4. Εξασκηθείτε σε όσα δεν ξέρετε και ολοκληρώστε τον δεύτερο οδηγό. Επαναλάβετε μέχρι να ολοκληρωθεί.
  5. Κόψτε τον τρίτο οδηγό σε λωρίδες με μεμονωμένες ερωτήσεις. Βάλτε τις ερωτήσεις σε ένα κουτί ή ένα καλάθι.
  6. Ανακατέψτε το κουτί, επιλέξτε μια ερώτηση και δοκιμάστε ξανά τον εαυτό σας. Συνεχίστε αυτό το βήμα, ενώ δημιουργείτε τρεις στοίβες: ερωτήσεις που γνωρίζετε, ερωτήσεις που δεν γνωρίζετε και ερωτήσεις για τις οποίες δεν είστε σίγουροι.

Στους μαθητές μου, αρέσει αυτή η μέθοδος επειδή τη βρίσκουν σαν παιχνίδι. Μου αρέσει επειδή εκθέτει τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν. Συνιστώ να κόβετε και να ανακατεύετε τις ερωτήσεις, ώστε οι μαθητές να μην βασίζονται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν μελετούν την ύλη με τη σειρά.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Ας υποθέσουμε ότι η κόρη σας μελετά τον Περιοδικό Πίνακα επανεξετάζοντας τα στοιχεία με τη σειρά που εμφανίζονται στον πίνακα. Μπορεί να γνωρίζει όλες τις ιδιότητες του οξυγόνου και του νέον αλλά όχι του φθορίου. Με άλλα λόγια, γνωρίζει το νούμερο ένα και το νούμερο τρία, αλλά δεν είναι σίγουρη για το νούμερο δύο. Όταν παρουσιάζεται αυτό το σενάριο, ένας μαθητής συχνά προχωράει, επειδή θεωρεί ότι επειδή γνωρίζει το ένα και το τρία, λογικά θα γνωρίζει και το δύο.

Έτσι, για να μάθουμε πραγματικά τι καταλαβαίνουμε ή τι δεν καταλαβαίνουμε, πρέπει να τα ανακατέψουμε. Ξεκινήστε από τη μέση. Πηγαίνετε γύρω-γύρω. Σπάστε τη σειρά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της προαναφερθείσας μεθόδου (‘The Study Guide Shuffle’) είναι ότι δίνει στους μαθητές την άδεια να αφήσουν στην άκρη τα πράγματα που ξέρουν. Οι μαθητές μου, μου λένε ότι ο όγκος των όσων πρέπει να μελετήσουν μπορεί να τους οδηγήσει σε παράλυση. Η εξάλειψη όσων ήδη γνωρίζουν ελαφρύνει το φορτίο τους, ώστε να χρειάζεται να επικεντρωθούν μόνο στους τομείς που τους δημιουργούν πρόβλημα. Τους ζητώ απλώς να ξαναδούν τα πάντα το βράδυ πριν από τις εξετάσεις.

Καλή τύχη!

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο