Close

Πώς μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα το παιδί μου με ΔΕΠ-Υ;

Πώς μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα το παιδί μου με ΔΕΠ-Υ;

Το φετινό θέμα του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως είναι “Κοινές ερωτήσεις: Αξιόπιστες απαντήσεις”

Συλλέξαμε τις 50 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ & αξιόπιστοι ειδικοί θα δώσουν εύκολες, κατανοητές και γρήγορες απαντήσεις για γονείς, δασκάλους και άτομα με ΔΕΠ-Υ.

Η συγγραφέας Elaine Taylor-Klaus απαντά στο ερώτημα Πώς μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα το παιδί μου με ΔΕΠ-Υ;

Ναι, η ΔΕΠ-Υ είναι πολύπλοκη και μπορεί να είναι δύσκολη να την διαχειριστείς. Για έναν γονιό μπορεί να είναι κουραστική, εκνευριστική, ενοχλητική και ανησυχητική. Μπορεί επίσης να δίνει έμπνευση, να είναι παιχνιδιάρικη, δημιουργική, ενδιαφέρουσα και να προσφέρει απίστευτη επιβράβευση! Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί ή ένας έφηβος με ΔΕΠ-Υ χρειάζεται κάποια βασικά πράγματα από τους γονείς του. Δεν έχει να κάνει με γραφήματα, ή συστήματα επιβράβευσης, ούτε καν με τη συνέπεια και σταθερότητα. Αυτό που περισσότερο χρειάζονται τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι έναν γονιό που να τους καταλαβαίνει, να τους αποδέχεται και να τους σέβεται, που πιστεύει στις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και που τους εμψυχώνει έτσι ώστε να θελήσουν να φτάσουν στο μέγιστο δυναμικό τους.

 

 

«Πώς;» μπορεί να ρωτήσετε.

Πρώτον αν είστε ο ίδιος γονιός με ΔΕΠ-Υ, το παιδί σας χρειάζεται να μπορείτε συνειδητά να διαχειρίζεστε την δική σας ΔΕΠ-Υ.

Ανεξάρτητα αν επιλέγετε να την αντιμετωπίσετε με φαρμακευτική αγωγή, διαλογισμό, άσκηση, διατροφή, επαγγελματική καθοδήγηση ή όλα τα παραπάνω – δεχτείτε υποστήριξη και δείξτε το στο παιδί σας γινόμενοι γονείς πρότυπα.

Ακόμα, δημιουργήστε ένα σπιτικό περιβάλλον όπου τα λάθη είναι αποδεκτά. Μην προσπαθείτε να τα αποφύγετε πάση θυσία, γιατί λάθη θα συμβούν – ειδικά στον κόσμο της ΔΕΠ-Υ. Oπότε κανονικοποιήστε τα και εξασκηθείτε στο να μαθαίνετε από αυτά χωρίς επικριτικότητα και ντροπή. Τέλος, αποκτήστε τη λογική του μαραθωνίου.

Άμα προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα πάντα με τη μία, είναι πιθανόν να τους εκνευρίσετε όλους. Σκεφτείτε με την λογική του να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία λίγο λίγο, και επικεντρωθείτε στην διαδικασία και στην σταδιακά αυξανόμενη αλλαγή.

Πάνω από όλα, βασιστείτε στις σχέσεις σας, αγαπήστε τα παιδιά σας γι’ αυτό που είναι, και μην αφήνετε τις προσδοκίες του κόσμου να σας εμποδίσουν να γνωρίσετε τα παιδιά σας ακριβώς όπως είναι ώστε να τα βοηθήσετε να μεγαλώσουν με αγάπη.

Βιογραφικό: Συγγραφέας, εκπαιδευτής γονέων και πιστοποιημένη coach, η Elaine Taylor-Klaus είναι συν-ιδρυτής του ImpactADHD ®, τώρα ImpactParents.com. Περισσότερες πληροφορίες για το νέο της βιβλίο στο ImpactParents.com/Guide.

 
 
 
Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο