Close

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΥ

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΥ

Οι γονείς συχνά ψάχνουν για παρεμβάσεις που θα λειτουργούν παράλληλα – ή ακόμα και θα υποκαθιστούν – τις προτεινόμενες θεραπείες για τη ΔΕΠΥ. Οι θεραπείες για τη ΔΕΠΥ που υποστηρίζονται από αξιόπιστες έρευνες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφοριστικές θεραπείες, όπως στρατηγικές διαχείρισης συμπεριφοράς, εκπαίδευση γονέων και σχολικά προγράμματα που περιλαμβάνουν προσπάθειες προσαρμογής.

Οι παρεμβάσεις που συμπληρώνουν τις προτεινόμενες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν διατροφικές προσεγγίσεις, συμπληρώματα διατροφής, νοητικές – σωματικές ασκήσεις (σωματική άσκηση, γιόγκα, διαλογισμός), ή προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης. Πριν επιλέξετε μια συμπληρωματική παρέμβαση, λάβετε υπόψη:

  • Οι κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι αυτή η παρέμβαση λειτουργεί; (Μια κλινική δοκιμή είναι η επιστημονική αξιολόγηση μιας νέας θεραπείας.)
  • Μπορώ να βρω πληροφορίες για αυτή την παρέμβαση από μια αξιόπιστη πηγή;
  • Ποια είναι η προσπάθεια και το κόστος που απαιτούνται και ποια τα οφέλη;
  • Η ασφάλεια υγείας καλύπτει αυτή την παρέμβαση; (Η ασφάλεια γενικά δεν καλύπτει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.)

Διατροφικές παρεμβάσεις και συμπληρώματα διατροφής

Η τήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής αποτελούμενης από μη επεξεργασμένες ή ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές είναι το κλειδί για ένα υγιές μυαλό και σώμα για όλους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ότι τα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε μερικά παιδιά. Η εξάλειψη όλων των χρωστικών και των συντηρητικών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι εξαρτημένο ή εμφανίζει κάποια αλλεργία σε αυτά, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή της διατροφής του. Η φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ μπορεί να έχει συνέπειες και στην όρεξη, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει τη σωστή διατροφή, αν ανησυχείτε.    

Έχουν υπάρξει μερικές ενθαρρυντικές μελέτες για τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων ψευδαργύρου, σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β, βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν μπορέσουν να θεωρηθούν τεκμηριωμένες θεραπείες. Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας για να ανακαλύψετε αν το παιδί σας έχει έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής. Ο παιδίατρος σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων, αν χρειάζεται.

Τα βοτανικά συμπληρώματα, όπως το pycnogenol (φλοιός του γαλλικού παράκτιου πεύκου), το τζίνγκο μπιλόμπα, και το βαλσαμόχορτο, μαζί με άλλα φυσικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του τζίνσενγκ, της βαλεριάνας, του ningdong, του Μπράχμι και των παθανθών έχουν επίσης δοκιμαστεί για τη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ότι αυτά τα βότανα και συμπληρώματα μειώνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Θυμηθείτε ότι τα βότανα, όταν λειτουργούν, είναι ακατέργαστα φάρμακα, και «φυσικό» δεν σημαίνει «ασφαλές.»

Νοητικές και σωματικές πρακτικές

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση έχει μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Προτείνεται, επίσης, για τη γενική υγεία και ευελιξία όλων. 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μοιάζει με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές έχουν τονίσει, επίσης, τα οφέλη μιας συνεπούς ρουτίνας ύπνου για τα παιδιά. Ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση μπορεί να βελτιώσουν την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία. Είναι σημαντικά για όλα τα παιδιά, αλλά ιδιαίτερα για αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας, αν σας ανησυχεί αυτό.

Ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα, την εκτελεστική λειτουργία και τις σχέσεις γονιού – παιδιού. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτές τις πρακτικές.

Λίγες μελέτες παρέχουν ορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού όσον αφορά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Μελέτες ομοιοπαθητικών παρασκευασμάτων δεν δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.   

Παρεμβάσεις νοητικής ενδυνάμωσης

Η Νευροανάδραση στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ διδάσκοντας στους ανθρώπους να αλλάζουν τα πρότυπα των εγκεφαλικών τους κυμάτων. Απαιτεί εντατική και ακριβή δουλειά. Ερευνητικές μελέτες που δεν είναι τυφλές – δηλαδή οι συμμετέχοντες στη μελέτη γνωρίζουν ποια παρέμβαση λαμβάνουν – αναφέρουν ότι η νευροανάδραση είναι βοηθητική για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, αλλά καμία καλή τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή δεν έδειξε σημαντικό όφελος για τη ΔΕΠΥ. 

Πολλά άλλα προγράμματα και εφαρμογές κατάρτισης εγκεφάλου ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τη μνήμη και την προσοχή. Παρόλο που μπορείτε να βρείτε προσωπικές μαρτυρίες ότι λειτουργούν, δεν υπάρχει επαρκή έρευνα για αυτούς τους τύπους προϊόντων.

Μιλήστε πρώτα με τον παιδίατρο σας

Πριν επιλέξετε μια συμπληρωματική θεραπεία, μιλήστε στον παιδίατρο σας. Λάβετε υπόψη ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα, και ιδίως τα βότανα, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα. Συζητήστε ό,τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ με τον παιδίατρο σας.

Λάβετε δράση τώρα

Μερικά από τα πράγματα που προαναφέρθηκαν έχουν λίγα ή καθόλου ρίσκα, χαμηλό κόστος, και οι γιατροί τα συνιστούν για όλα τα παιδιά. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ μπορεί να είναι αγχωτική, και ένα πιο υγιές σώμα και μυαλό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να διαχειριστεί τη ΔΕΠΥ του. Μπορείτε να λάβετε δράση σήμερα βοηθώντας το παιδί σας να τρώει υγιεινά, να ασκείται επαρκώς και να ακολουθεί μια συνεπή ρουτίνα ύπνου στο σπίτι.

Πηγή

Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών – Φοιτητών ADHD Hellas

Μη χάσετε και τη σχετική εκδήλωση Στρατηγικές και παραδείγματα για τη βελτίωση της επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και τους γονείς τους

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο