Σχέση του περιγεννητικού μητρικού στρες με κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ
Αναπτυξιακά και συμπεριφορικά προβλήματα και η απόκριση στο στρες παιδιών 18-48 μηνών με μητέρες με περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές.
Οι μελέτες που έχουν εξετάσει την αρνητική επίδραση των ψυχικών διαταραχών της μητέρας κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας στην ανάπτυξη (σωματική, γνωστική, γλωσσική, κινητική, συναισθηματική και κοινωνική) και τη συμπεριφορά του βρέφους και του νηπίου, έχουν αναδείξει τη σπουδαιότητα της ενδομήτριας και του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού για τη σωματική και νοητική του υγεία.
Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία των Αν. Αγαπάκη & Φωτ. Παπαγιάννη,το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα πως “οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ) αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά.”
Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η σχέση των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών (ΠΨΔ) και η παρουσία διαταραχών ανάπτυξης και συμπεριφοράς, καθώς και των επιπέδων κορτιζόλης παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν διαγνωστεί κατά την περιγεννητική περίοδο με ψυχική διαταραχή, συγκρίνοντάς τα με παιδιά μητέρων χωρίς διάγνωση ΠΨΔ. Μελετήθηκε, επιπρόσθετα, η τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση των μητέρων καθώς και τα επίπεδα κορτιζόλης τους.
Οι ερευνήτριες καταλήγουν “Τέλος, τα ευρύματά μας υπογραμμίζοντας τη σχέση του περιγεννητικού μητρικού στρες και της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών, μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω έρευνα και την κλινική πρακτική.”
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/2360858