Συμβουλές για υποψήφιους στις πανελλήνιες εξετάσεις
Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι περίφημες πανελλήνιες. Οι περισσότεροι γονείς και παιδιά βρίσκονται σε εγρήγορση και άγχος.
Ψυχραιμία!
Η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων είναι σίγουρα μια αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια και φυσικά για το παιδί που πολλές φορές νιώθει πως από αυτή τη διαδικασία κρίνεται το μέλλον του. Οι περισσότεροι έφηβοι αυτή την περίοδο νιώθουν πίεση και άγχος πως πρέπει να επιστρατεύσουν όσα διδαχθήκανε όλη τη χρονιά και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες γονιών και καθηγητών.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί έχει ΔΕΠ-Υ και όλα τα συναισθήματα τριπλασιάζονται;
Πάλι ψυχραιμία!
Η σωστή οπτική αποτελεί τη λύση! Αναφέρομαι στον μαθητή με ΔΕΠ-Υ.
Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζεις ότι το να έχεις ΔΕΠ-Υ δεν είναι απαραίτητο ότι θα σε εμποδίσει να ζήσεις τη ζωή που θες. Οι πανελλαδικές σίγουρα δεν αποτελούν αρχή και τέλος των επιλογών σου. Πολλοί έφηβοι σαν και εσένα έχουν μεγαλώσει και έχουν ακολουθήσει το πάθος τους (με ή χωρίς τη διαδικασία των πανελλαδικών), ζουν ευτυχισμένες ζωές, έχουν οικογένειες και είναι επαγγελματικά επιτυχημένοι. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες.
Επιτυχία ή Αποτυχία σημαίνει να βρίσκομαι μέσα στην πραγματικότητα και να προσπαθώ. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιθυμητό ή όχι. Όποιο κ αν είναι το αποτέλεσμα, είναι υποχρέωση προς τον εαυτό μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα όνειρα μας. Να θυμάσαι πως δεν αποτυγχάνει μόνο αυτός που δεν συμμετέχει στο παιχνίδι της ζωής.
Η ζωή σου μπορεί να είναι πιο φορτωμένη, με περισσότερες απαιτήσεις που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Ήταν μια χρονιά δύσκολη γεμάτη προκλήσεις. Σκέψου όμως πως με την τόση εξάσκηση ανέπτυξες δεξιότητεςπου θα σε βοηθήσουν να βασίζεσαι λιγότερο στους γονείς ή στους δασκάλους σου και να είσαι πιο σίγουρος για την ικανότητά σου και να αποδίδεις καλύτερα.
Δεν είσαι μόνος! Διεκδίκεισαι τα δικαιώματα σου στην εξέταση.
Οι μαθητές που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ και των οποίων η λειτουργία επηρεάζει την ακαδημαϊκή τους απόδοση μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας ως προς διευκόλυνση τους στην εξέταση. Αυτές οι διευκολύνσεις βασίζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες σου, και μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερο χρόνο στα διαγωνίσματα, το να γράφεις τα διαγωνίσματα σε ξεχωριστό χώρο όπου υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί ή επιπρόσθετη οργανωτική υποστήριξη.
- Παράταση χρόνου στην γραπτή εξέταση
- Ανάγνωση των θεμάτων από επιτηρητή
- Χωριστή αίθουσα εξέτασης με λίγα άτομα για να μην διασπάται η προσοχή σου
Οι περισσότεροι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ γίνονται επιτυχημένοι, παραγωγικοί ενήλικες και έτσι μπορείς και εσύ! Η συνεχής ευαισθητοποίηση και η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να μπορείς να αποφύγεις τους κινδύνους και να πετύχεις τους στόχους που θέτεις για τον εαυτό σου, όποιοι και να είναι.
Σοφία Δρόσου, Ψυχολόγος