Close

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας εργοδότης για τη ΔΕΠΥ

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας εργοδότης για τη ΔΕΠΥ

 ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Νευροδιαφορετικότητα στην εργασία

 

Η νευροδιαφορετικότητα στην εργασία αναδεικνύει ένα σημαντικό και εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πεδίο στο σύγχρονο κόσμο της εργασίας. Με την αναγνώριση ότι κάθε ατομικότητα έχει μια μοναδική νευρολογική υπογραφή, η νευροδιαφορετικότητα μας προκαλεί να εξετάσουμε πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν την απόδοση και την επικοινωνία στο χώρο της εργασίας.

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να γνωρίζει ένας εργοδότης για τη ΔΕΠΥ.

 

Μία γενική γνώση τι είναι η ΔΕΠΥ

 

Πόσοι από εμάς έχουμε ΔΕΠΥ;

Σε μία γενική εκτίμηση 1 στα 30 άτομα έχει ΔΕΠΥ. Οι άνδρες περισσότερο σε μία αναλογία 1 προς 0,6. Η ΔΕΠΥ επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Ένα 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ εμφανίζουν τις επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή

 

Πως η ΔΕΠΥ επηρεάζει τη συμπεριφορά και την απόδοση των ατόμων με αυτή τη διαταραχή

 

Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ΔΕΠΥ μπορούν να παρερμηνευθούν. Όταν αυτά θεωρούνται ως απόδειξη κακής συμπεριφοράς και όχι ως συμπτώματα μιας πάθησης, τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να αισθάνονται παρεξηγημένα, περιθωριοποιημένα και απογοητευμένα. Η καλύτερη κατανόηση από τον εργοδότη μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια βελτίωση της ευημερίας και της εργασιακής απόδοσης.

 

Μερικά παραδείγματα:

 

Να διακόπτουμε τους άλλους

Η πιο συχνή παρερμηνεία είναι αγένεια, επιθετικότητα, έλλειψη σεβασμού για τη γνώμη του άλλου. Και η πιο συχνή αιτία είναι ότι ο εργαζόμενος με ΔΕΠΥ ενδιαφέρεται και θέλει να ενημερωθεί για ένα σημαντικό σημείο πριν το ξεχάσει.

 

Να ξεχνάμε

Η πιο συχνή παρερμηνεία είναι, έλλειψη ικανοτήτων, έλλειψη ενδιαφέροντος για την εργασία ή τους συναδέλφους. Και η πιο συχνή αιτία είναι ότι είναι μέρος της ΔΕΠΥ, που πιθανόν να ενοχλεί τόσο το άτομο με ΔΕΠΥ όσο και τους συναδέλφους του, αλλά μπορεί να μετριαστεί.

 

Αφαίρεση, έλλειψη προσοχής

Η πιο συχνή παρερμηνεία είναι τεμπελιά, αδιαφορία για την εργασία ή τους συναδέλφους. Και η πιο συχνή αιτία είναι ότι είναι μέρος της ΔΕΠΥ, που πιθανόν να ενοχλεί τόσο το άτομο με ΔΕΠΥ όσο και τους συναδέλφους του, αλλά μπορεί να μετριαστεί.

 

Ταλέντα και δυνατά στοιχεία των ατόμων με ΔΕΠΥ

 

Όπως όλοι μας, τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι άτομα με τα δικά τους δυνατά και αδύνατα σημεία. Ωστόσο, τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν μια τάση προς ορισμένα χαρακτηριστικά και ικανότητες που αποφέρουν σημαντικά οφέλη στον εργοδότη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από άτομα με ΔΕΠΥ.

 

Δημιουργικότητα

Η παρορμητικότητα επιτρέπει την εύκολη ανταλλαγή ιδεών

Η ενεργητικότητα βοηθά στη διατήρηση της κινητοποίησης μιας ομάδας.

 

Γρήγορη σκέψη, ταχύτητα, χρήσιμη σε κρίσεις

Ικανότητα γρήγορης απορρόφησης μεγάλου όγκου πληροφοριών από διάφορες πηγές- Ικανότητα αξιολόγησης πολλαπλών δημιουργικών επιλογών σε ψηλή ταχύτητα

 

Υπερεστίαση, αφοσίωση

Η ικανότητα υπερεστίασης σε ένα θέμα ή ένα έργο αποκλείοντας όλα τα υπόλοιπα

 

Στην εργασία

Ένας εργοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι

Είναι πιθανό ένα άτομο με ΔΕΠΥ να ανταποκριθεί καλά σε ένα δομημένο πρόγραμμα εργασίας, στην ευκαιρία για σωματική κίνηση στη διάρκεια της μέρας, στο τακτικό feedback από τον εργοδότη. Όλα αυτά τείνουν να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ να μείνουν συγκεντρωμένα. 

 

Πριν την πρόσληψη και κατά τη συνέντευξη ο εργοδότης

 

Η εξέταση των αναγκών των υποψηφίων με ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση ολόκληρης της διαδικασίας αξιολόγησης.

Είναι πραγματικά μία μακριά συνέντευξη, η οποία τηρείται σε τυποποιημένη μορφή, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αξιολόγηση ενός υποψηφίου;

Πόσοι δυνητικά εξαιρετικοί νέοι υπάλληλοι θα αποκλείσουν τον εαυτό τους από μια διαδικασία που θεωρούν αδιαφανή και ίσως εκφοβιστική;

 

Κάθε εργοδότης επιδιώκει να προσλάβει και να διατηρήσει τα καλύτερα ταλέντα.

Η αντιμετώπιση της νευροδιαφορετικότητας και σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάνει όλη τη διαφορά.

 


 

Giulietta Pavlopoulou, Ph.D. PCAC, PCC

Professional certified ADHD coach

Academic and Executive Functions Coach and Educator

giulietta@pavlopoulou.com 

Κοινοποίηση
    wpChatIcon
    Μετάβαση στο περιεχόμενο